Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 14., péntek

Mazsolás diós kalács



Hozzávalók a tésztához

·        50 dkg liszt
·        5 dkg élesztő
·        2 tojás
·        12 dkg margarin
·        egy csipet só
·        7 evőkanál cukor
·         1 cs vaníliás cukor
·        2.5-3 dl tej
·        1 tojás sárgája akenéshez
·         
Hozzávalók a töltelékhez: 

5 dkg mazsola, ½ dl rum, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg daráltdió, 5 evőkanál tej, 4 dkg margarin, 12 dkg cukor

Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd kézzel jól összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal, cukorral, sóval és az olvasztott margarinnal. Ezután  robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb 6-7 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. 40-50 perc.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal és lefedjük. A citromot jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A diót ledaráljuk. A tejet a margarinnal és a cukorral összeforraljuk, belekeverjük a darált diót, valamint a citrom reszelt héját. Fél percig kevergetve forraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mazsoláról leöntött rumot és hagyjuk langyosra hűlni.
Vastagon kivajazunk egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát.  A mazsoláról egy papírtőrlővel felitatjuk a rumot. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb 45x45 cm-es lapra nyújtjuk.  Megkenjük a diókrémmel, megszórjuk a  mazsolával és szorosan feltekerjük. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
Csigát képezve a formába fektetjük, a végeket a tekercs alá hajtjuk. Konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük, addigra a tészta szépen kitölti a tortaformát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, hőlégkeverésés sütőt 180-ra. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojássárgával és egy hegyes késsel sugárszerűen 3-4 cm hosszúságban bevagdossuk.  Középső bordamagasságon 40-45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirul, sütőpapírral vagy egy sima fehér lappal letakarjuk. Ha elkészült, a formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és tortaszerűen szeleteljük. 


3 megjegyzés:

  1. Kedves Verus!
    Sok szépet és jót hallottam rólad Anditól! Most saját szememmel is láthatom, hogy arany kezed van!
    Isten hozott a blogvilágban!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina!

    Nagyon köszönöm kedves szavaidat, lelkesen igyekszem valami szépet és finomat létrehozni. Ha egy-egy recept kipróbálása után is ez lesz a véleményed, még jobban örülni fogok :-)
    Verus

    VálaszTörlés
  3. Valamit ki kell próbálnom a hétvégén a receptjeidből!
    Majd jelentkezek, hogy sikerült!

    VálaszTörlés