Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. január 14., péntek

Mazsolás diós kalács



Hozzávalók a tésztához

·        50 dkg liszt
·        5 dkg élesztő
·        2 tojás
·        12 dkg margarin
·        egy csipet só
·        7 evőkanál cukor
·         1 cs vaníliás cukor
·        2.5-3 dl tej
·        1 tojás sárgája akenéshez
·         
Hozzávalók a töltelékhez: 

5 dkg mazsola, ½ dl rum, 1 citrom reszelt héja, 15 dkg daráltdió, 5 evőkanál tej, 4 dkg margarin, 12 dkg cukor

Az élesztőt egy kanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben, majd kézzel jól összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal, cukorral, sóval és az olvasztott margarinnal. Ezután  robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb 6-7 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük. 40-50 perc.
A töltelékhez a mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük, meglocsoljuk a rummal és lefedjük. A citromot jó alaposan megmossuk, szárazra töröljük. A diót ledaráljuk. A tejet a margarinnal és a cukorral összeforraljuk, belekeverjük a darált diót, valamint a citrom reszelt héját. Fél percig kevergetve forraljuk. Ezután lehúzzuk a tűzről, hozzáadjuk a mazsoláról leöntött rumot és hagyjuk langyosra hűlni.
Vastagon kivajazunk egy kb. 26 cm-es kapcsos tortaformát.  A mazsoláról egy papírtőrlővel felitatjuk a rumot. A már megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, majd kb 45x45 cm-es lapra nyújtjuk.  Megkenjük a diókrémmel, megszórjuk a  mazsolával és szorosan feltekerjük. A végeket egy kicsit összenyomjuk.
Csigát képezve a formába fektetjük, a végeket a tekercs alá hajtjuk. Konyharuhával letakarva 30-35 percig kelesztjük, addigra a tészta szépen kitölti a tortaformát.
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, hőlégkeverésés sütőt 180-ra. A tészta tetejét lekenjük a felvert tojássárgával és egy hegyes késsel sugárszerűen 3-4 cm hosszúságban bevagdossuk.  Középső bordamagasságon 40-45 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirul, sütőpapírral vagy egy sima fehér lappal letakarjuk. Ha elkészült, a formában hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt meghintjük porcukorral és tortaszerűen szeleteljük. 


3 megjegyzés:

  1. Kedves Verus!
    Sok szépet és jót hallottam rólad Anditól! Most saját szememmel is láthatom, hogy arany kezed van!
    Isten hozott a blogvilágban!
    Krisztina

    VálaszTörlés
  2. Kedves Krisztina!

    Nagyon köszönöm kedves szavaidat, lelkesen igyekszem valami szépet és finomat létrehozni. Ha egy-egy recept kipróbálása után is ez lesz a véleményed, még jobban örülni fogok :-)
    Verus

    VálaszTörlés
  3. Valamit ki kell próbálnom a hétvégén a receptjeidből!
    Majd jelentkezek, hogy sikerült!

    VálaszTörlés