Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 14., szerda

Sörben sült csülök tepsis burgonyával

 


A csülök előfőzéséhez:

·        1 nyers sertéscsülök ( 1-1,5 kg)
·        1 liter barna sör
·        2 evőkanál só
·        5-7 szem egész szegfűbors
·        néhány szem szegfűszeg
·        3 babérlevél
·        1 csapott kiskanál majoránna
·        1 vöröshagyma
·        3-4 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

·        4-5 evőkanál zsír
·        1,5 kg burgonya
·        1 fej vörös hagyma
·        4 gerezd fokhagyma


A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük 9 dl sörrel valamint annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a sót, szegfűborst, szegfűszeget, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról.

 Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, most nekem annyira jól sikerült, hogy lazán ki tudtam húzni belőle  a csontot és a csülök szépen egyben maradt. Átesszük egy tepsibe, köré rendezgetjük a megpucolt, negyedbe vágott krumplit, a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát. Megsózzuk, aláöntjük a megmaradt 1 dl barna sört, és  a krumplira itt ott zsírt kenünk. Az egészet lefóliázzuk és 40 perce betoljuk a 180-200 fokos sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és a csülköt gyakran meglocsolva a pecsenyelével, pirosra pirítjuk. Ez még kb. további 30-40 perc. Párolt káposzta illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok!


2 megjegyzés: