Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. március 15., kedd

Palócleves


·        5  dkg kolozsvári szalonna
·        35 dkg sertéstarja
·        1-2 kanál olaj
·        1 nagy fej vöröshagyma
·        5 gerezd fokhagyma
·        2-2 sárgarépa, gyökér
·        2 nagyobb krumpli
·        1 üveg vágott zöldbab
·        só, bors, pirospaprika
·        csipetnyi majoranna
·        egy kiskanál kapor
·        4 evőkanál liszt
·        tejföl


A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpirítjuk. Nem kel sok olaj alá, a szalonnából bőven olvad ki még zsír. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A tarját megmossuk, majd kockákra vágjuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk.  Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután levesszük a lábost a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, átkeverjük, majd visszatesszük a tűzre és beletesszük a felkockázott húst. Addig kevergetjük, míg a hús fehér nem lesz. Beletesszük a kapor felét, majoránnát, borst, megsózzuk, majd felöntjük kb fél liter vízzel és lefedve addig pároljuk, míg a hús megpuhul.
Ezután hozzáadjuk a zöldségeket, a kockákra vágott burgonyát, zöldbabot is, majd felöntjük kb. 1,5-2 l vízzel.   Nyáron friss zöldbabot használok, de ilyenkor télen üveges vágott babot vagy mirelitet. A konzerv zöldbabot is ajánlom, azt talán még kevesebbet kell főzni, nagyon hamar megpuhul. Amikor már az összes zöldség és a hús is puha, néhány kanál lisztből és egy kevés vízből habarást készítünk és a forró levesbe öntjük úgy, hogy közben folyamatosan kevergetjük. Megszórjuk a maradék kaporral és néhány percig takarékon felforraljuk.  Tálaláskor tejfölt kínálunk hozzá. 8-10 becsületes adag lesz belőle.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése