Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. március 9., szerda

Sajtos pogácsa



·         50 dkg liszt
·         15 dkg margarin
·         3 dkg élesztő
·         1 kiskanál cukor
·         1, 5 evőkanál só
·         kb. 2,5 dl tej
·         1 tojás + 1 a kenéshez
·         kb. 5 dkg reszelt sajt

Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a lágy margarinnal jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, a tojást és  a sót. Jól átgyúrjuk majd a néhány percig robotgéppel dagasztjuk. Viszonylag lágy tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy, ragacsos lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk.  Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsire helyezzük. A kis maradék tésztadarabokból kézzel pogácsákat gyúrunk, azt is a többi mellé tesszük. Ismét letakarjuk és kb. 15 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, megkenjük a pogácsákat a felvert tojással és megszórjuk  reszelt sajttal. 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése