Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 9., hétfő

Meggyes pite



Az eredeti receptet itt találtam.


·        45 dkg liszt
·        6 tojás
·        1 csomag sütőpor
·        22 dkg cukor
·        2 csomag vaníliás cukor
·        1 dl tejföl
·        15 dkg  margarin vagy vaj
·        1 csapott kiskanál őrölt fahéj
·        70 dkg magozott meggy
·        2 csipetnyi só
·        egy marék tört dió
·        ½ dl rum
·        margarin a tepsi kikenéséhez


A puha margarint, 6 tojás sárgáját, 22 dkg cukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a lisztet és a sütőport, fahéjat, rumot, 1 csomag vaníliás cukrot és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd óvatosan beleforgatjuk a  lisztes tésztába.

Egy tepsit kikenünk margarinnal, majd belesimítjuk a tésztát. A tetejét megszórjuk a kimagozott meggyszemekkel, meg egy marék tört dióval. Hintsük meg egy csomag vaníliás cukorral, majd  tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 perc alatt süssük készre. Tűpróbát végzünk, ha a tészta nem ragad rá a tűre, készen van. Kivesszük a tepsit és egy kicsit hűlni hagyjuk. Még melegen meghinthetjük fahéjas porcukorral. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük, tálaljuk. 




5 megjegyzés:

  1. Nagyon szuperul néz ki:) Hogy mennyire szeretem, anyukám rengeteget sütött ilyet.:) Ez is egy örök klasszikus. További szép estét Nektek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, én is gyakran sütöm, szinte mindig pillanatok alatt elfogy.

      Törlés
  2. Az utóbbi években az aludttejes verziót sütöttem meggyel, fel kell idéznem ezt a klasszikust, meggybefőtt még akad a spájzban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én meg aludttejjel nem sütöttem soha....nálunk ezek a bolti tejek nem képesek "megaludni" :-))

      Törlés
  3. Nekem az ilyen típusú tészták sosem sikerülnek :-( Hogy lehet abba a sűrű kenőcsbe belekeverni a tojáshabot, hogy ne törjön össze? Akármilyen óvatos vagyok, nem sikerül!

    VálaszTörlés