Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 6., vasárnap

Hortobágyi húsos palacsinta




Hozzávalók a töltelékhez

·        4 egész csirkecomb
·        2 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        két evőkanál olaj
·        só, bors, pirospaprika
·        köménymag, morzsolt majoránna
·        2-3 evőkanál tejföl
·        2-3 evőkanál liszt

Hozzávalók a tésztához:
·        40 dkg liszt
·        2 tojás
·        kb. 4 dl tej
·        kb. 2 dl szódavíz
·       
·        ½ dl olaj

·        2 dl tejföl , apróra vágott petrezselyem a palacsinták tetejére

A töltelék: A csirkecombokból pörköltet készítünk. A combokat megmossuk, és ha tudjuk, félbevágjuk. A hagymákat apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk. Ezután  hozzáadjuk a csirkecombokat és kis lángon fehéredésig pirítjuk, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Egyszer-kétszer átkeverjük, majd levéve a lábost a tűzről megszórjuk pirospaprikával. Átkeverjük jól az egészet, majd ismét visszatesszük a tűzre és annyi vízzel öntjük fel, hogy a combokat éppen hogy csak ellepje. Ízesítjük sóval, borssal, köménymaggal, majoránnával. Mérsékelt lángon puhára főzzük a combokat. Miután készen van, hagyjuk egy kicsit kihűlni, majd a combokat kivesszük egy tányérra és kicsontozzuk őket. Ha szükséges egy kicsit összevághatjuk a husit. A hátramaradt szaftot behabarjuk két-három kanál liszttel, majd hozzáadjuk a tejfölt is. Ezután a húst visszatesszük a mártásba és készen is van a töltelékünk. 



A palacsinták: a lisztet egy nagy tálba tesszük, hozzáadjuk a tojásokat, egy csapott kiskanál sót, és tejet, szódát fokozatosan adagolva hozzá, csomómentes enyhén sűrű palacsintatésztát keverünk. Belekeverjük az olajat is, ettől sütéskor nem fog odaégni a tészta a serpenyőhöz. Teflonbevonatos serpenyőben, vagy palacsintasütőben mérsékelt lángon megsütjük a palacsintákat. Legelőször beolajozzuk a serpenyőt, utána már nem szükséges. 1-2 perc oldalanként. Kb. 20 db palacsinta lesz belőle.
Miután ezzel elkészültünk, egyenként megtöltjük a palacsintákat. A tölteléket a palacsinta közepébe helyezzük, jó egy evőkanálnyit, majd először félbe, majd ismét félbehajtjuk. Így egy háromszög alakú batyut kapunk. Ezeket szépen elhelyezzük egy tűzálló tálban, egymás mellé rakosgatva.
Ha maradt még szaft, egy kis tejföllel fellazítjuk és a palacsintabatyukra simítjuk. Ha nem maradt, akkor kb. 2 dl tejfölben elkeverünk egy kis sót, pirospaprikát és borst, és azzal kenjük meg a palacsintákat. A tetejét megszórhatjuk apróra vágott petrezselyemmel vagy reszelt sajttal is. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és  20 percig sütjük. Tálaláskor a megmaradt tejfölből adhatunk hozzá. 


1 megjegyzés:

  1. Imádjuk a hortobágyi palacsintát.Büszke lehet rád a gyönyörű szép családod, olyan finomakat készítesz!:)) Gratulálok!!!

    VálaszTörlés