Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 11., szerda

Sonkás pizzás kalács




·        60 dkg finom liszt
·        3 dkg friss élesztő
·        1 tojás
·        2,5-3 dl tej
·        1 csapott evőkanál só
·        ½ kiskanál cukor
·        10 dkg margarin
·        1 tojás felverve a kenéshez

A töltelékhez:

·        1 kis tubus pizzakrém vagy pizzamártás
·        2-3 csipetnyi szárított oregánó
·        1 kis konzerv kukorica
·        20 dkg vékonyra szeletelt csülöksonka
·        1 közepes fej vöröshagyma

15 dkg reszelt sajt a tetejére


Fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a lágy margarint, összemorzsoljuk.  A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a tojással együtt a liszthez adjuk. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz, és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Télen betehetjük az 50 fokos sütőbe. 





Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, nyújtsuk ki 1 cm vastagra és kenjük meg vékonyan pizzakrémmel. A pizzakrémre szórjuk rá egyenletesen a kukoricát, felkockázott sonkát, valamint az apróra vágott vöröshagymát, szórj meg morzsolt oregánóval és lazán tekerjük fel. A két végét dolgozzuk össze, hogy a végeredmény egy koszorúforma legyen. Körben enyhén vágjuk meg egy éles késsel és letakarva kelesszük a duplájára.  Majd szórjuk meg reszelt sajttal és tegyük be a 180 fokra előmelegített sütőbe. 1 óra alatt süssük aranybarnára. Kihűlés után szeleteljük.

Jó étvágyat kívánok!


 

6 megjegyzés: