Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. február 2., szerda

Cigánypecsenye hasábburgonyával



·     5-6 szelet sertéstarja
·     só, bors
·     2-3 gerezd fokhagyma
·     olaj vagy zsír
·     4-5 evőkanál liszt
·     ½ kiskanál  pirospaprika
·     5 vékony szelet szalonna

A húst mossuk meg alaposan, majd klopfoljuk ki. A szeleteket egyenként sózzuk, borsozzuk, a zúzott fokhagymával bedörzsöljük. Fontos, hogy apró legyen a fokhagyma,  lehetőleg fokhagymakinyomón nyomjuk át, és a nyomóban maradt nagyobb darabokat már ne használjuk fel. Ezek a sütés során megégnek és ettől a husi keserű lesz.  Hűtőbe tesszük és ebben a pácban hagyjuk állni legalább egy órát. A lisztet és a pirospaprikát összekeverjük egy tányérban. Ezt követően a húst kivesszük a hűtőből és a lisztes keverékben jól megforgatjuk a szeleteket. Utána süthetjük is. 3-4 percig bő, forró zsírban közepes lángon megsütjük a hús mindkét oldalát, majd egy tepsibe helyezzük őket. A szeletekre ráhelyezzük a beirdalt szalonnaszeleteket.  A serpenyőből a zsírt ráöntjük a húsra, majd adunk hozzá  kb. egy deci vizet és betesszük a 220 fokos előmelegített sütőbe. A lisztbevonat megóvja a húst a kiszáradástól, lefedni, fóliázni nem kell.  A sütés vége fele ellenőrizzük, hogy mennyire puhult, sült meg a hús. Ha úgy találjuk, hogy még nem elég puha, és a víz elpárolgott,  még egy kis víz hozzáadásával tovább sütjük. A hőfokot ne vegyük lejjebb, mert kiszáradhat. A sütés idő kb. fél óra. Hasábburgonyával a legfinomabb szerintem, de más körettel is kínálhatjuk. Most egy-két szem barackbefőttet tettem mellé, máskor tartármártással tálalom.

1 megjegyzés: