Reggel a boltban araszolgatva megláttam a friss lazacot és egyből tudtam, hogy ma ez lesz az ebéd. Vettem mellé egy adag kék szőlőt, gondoltam lesz belőle egy jó kis mártás a hal mellé...még soha nem készítettem hasonlót, nem tudtam, hogy illik a két ízvilág egymáshoz, de éreztem, hogy ebből valami nagyon jó fog kisülni. És szőlőmártás sem volt még, szóval többszörösen első alkalom!
Nagyon finom lett, a gyerekek mind megették, szóval bátran ajánlom! :))
Hozzávalók a mártáshoz:
- kb. 20 szem kék szőlő
- fél citrom reszelt héja
- 1 evőkanál frissen facsart citromlé
- kb. 1 evőkanál fehérborecet
- 1 kiskanál méz
- 20 g vaj
- 1 kisebb fej lila hagyma
- 1 szál újhagyma
A lazachoz:
- 1 szelet lazac, kb. 30 dkg (Lidl)
- só, bors
- fél citrom reszelt héja, citromlé
- olíva olaj
- Először elkészítjük a szőlőmártást. Egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, rádobjuk az apróra vágott lila hagymát, újhagymát. Pár perc alatt megdinszteljük.
- A nagyobb szőlőszemeket kettévágjuk, a kisebbek mehetnek egyben. A dinsztelt hagymához adjuk a szőlőt, picit megsózzuk, hozzákeverjük a mézet, belereszeljük a fél citrom héját, ízesítjük citromlével, fehérborecettel, ízlés szerint. Ezért többször kell kóstolgatni! :)
- Néhány perc alatt összeforraljuk. Kb. 7-8 perc.
- A lazacról egy éles késsel lekapargatjuk a pikkelyeket. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük reszelt citromhéjjal.
- Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat és bőrével lefele beletesszük a lazacot. 3-4 percig közepes lángon pirítjuk, majd további oldalanként 2-2 percig sütjük. Ha vastagabb a lazac, pár percre fedjük le fedővel és úgy süssük tovább.
- Héjában főtt tört burgonyával tálaljuk.
Nagyon finom lehetett így együtt, nagyon kreatív vagy 😋
VálaszTörlésKöszönöm szépen! Tényleg finom volt!🙂❤
Törlés