Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. január 11., kedd

Töltött dagadó




·     1, 5 kg sertésdagadó
·      3+1 tojás
·      3-4 zsemle
·     só, bors, petrezselyem,
·     20 dkg gomba, 1 hagyma
·     olaj vagy zsír , 2 dl tej

 A húst mossuk meg alaposan, majd nagyon óvatosan egy éles késsel szúrjuk fel. Kívül, belül sózzuk, borsozzuk, összenyomott fokhagymával bedörzsöljük.
A hagymát apró kockára vágjuk , majd olajon megpirítjuk.  A gombát megtisztítjuk, vékony szeletekre vágjuk és a hagymára dobjuk.  Megvárjuk, hogy levet eresszen, majd a levet hagyjuk elfőni, és kissé lepirítjuk a gombát is.Ha nincs otthon friss gomba, a célnak a konzerv gomba is megfelel. Én ilyenkor egy 400 g-os konzervnek kb a felét használom fel. Ebben az esetben is felaprítom a gombát, szerintem úgy sokkal gusztusosabb, mint ha nagy gombaszeletek figyelgetnének ki a töltelékből. Közben a zsemléket beáztatjuk a langyos tejbe, illetve 3 tojást keményre főzünk. A kemény tojásokat villával összenyomkodjuk, a zsemlékből kézzel jól kinyomkodjuk a nedvességet. A petrezselymet felaprítjuk.
Ezt követően jöhet a keverés. Minden előkészített alapanyagot egy keverőtálba helyezünk, ráütünk egy nyers tojást, és vagy kézzel, vagy keverőkanállal jól összedolgozzuk. Ha szükségesnek érezzük, ízesítsük további sóval, borssal. Ha túl hígnak, folyósnak bizonyulna, egy kanál zsemlemorzsával segíthetünk rajta. Ha ezzel elkészültünk a  dagadót lazán megtöltjük a töltelékkel, a végén hústűvel vagy fogpiszkálóval  bezárjuk. Ha még maradt töltelék, azt a hús mellé szoktam elhelyezni. Fedővel ellátott sütőtálba helyezzük,  felöntjük  sütőzsiradékkal ( kb 3-4 evőkanál zsír), kevés vízzel  egy deci), majd  200 fokos légkeveréses sütőben  legalább  másfél, de ha nagyobb a dagadónk két órát sütjük. Ha nincs sütőtálunk, tepsibe helyezzük és fóliával letakarva kb. egy órát pároljuk és csak ezt követően ellenőrizzük, hogy puhul-e már a húsunk. Ha szükséges, pároljuk tovább fólia alatt. Ha már megpuhult, távolítsuk el a fóliát, és pirítsuk meg. A sütés vége felé egyszer- kétszer locsoljuk meg a levével, így megakadályozhatjuk, hogy a hús kiszáradjon. A töltött dagadóban az is jó, hogy hidegen-melegen is fogyasztható. Krumplipürével, petrezselymes krumplival, tartár mártással szoktam tálalni.
 

3 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandóan néz ki,holnap megpróbálom el készitteni.Remélem sikerülni fog./Tom/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, biztos sikerülni fog :)

      Törlés
    2. Kedves Verus ! Köszönöm szépen a receptet,nagyon jól sikerült,valami isteni lett.:)))
      Boldog Új Évet Kívánok!!! /Tom/

      Törlés