Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. december 11., vasárnap

Sárgabarackos pite karamell öntettel


·        40 dkg liszt
·        1 csomag sütőpor
·        5 tojás
·        2-2,3 dl tej
·        25 dkg olvasztott margarin
·        1 csapott kiskanál őrölt fahéj
·        70-80 dkg felezett sárgabarack (befőtt)
·        4-5 evőkanál sárgabarack lekvár
·        25 cukor
·        2 csipetnyi só
·        egy marék tört dió
·        margarin a tepsi kikenéséhez

·        A karamellhez: 15 dkg cukor + 5 dkg margarin


A puha margarint, 5 tojás sárgáját, 25 dkg porcukrot pici sóval jó habosra kikeverjük. Hozzáadjuk a tejet, a lisztet és a sütőport, fahéjat, és csomómentesre keverjük. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd óvatosan belekeverjük  lisztes tésztához.

 Egy tepsit kikenünk margarinnal, kilisztezzük, majd belesimítjuk a tésztát. A tetején elrendezgetjük a sárgabarackokat, majd a lekvárt a barackszemek közé kanalazzuk. Nyáron friss gyümölcsöt használjunk, télen marad a befőtt. Megszórjuk a morzsolt dióval, majd betesszük a  180 fokra előmelegített sütőbe és kb. 45-50 percig sütjük. Tűpróbát végzünk, ha a tészta nem ragad rá a tűre, készen van. Kivesszük a tepsit és egy kicsit hűlni hagyjuk. Közben a 15 dkg cukorból elkészítjük a karamellt. Lassú tűzön elkezdjük a cukrot pirítani, majd amikor kezd karamellizálódni és aranybarna színe lesz, óvatosan belekeverjük a margarint. Arra figyeljünk, hogy a cukrot nem pirítsuk meg nagyon, ha már sötétbarna, az íze keserű lesz. Egy kicsit habzani fog, de kevergessük tovább és 1-2 perc után szép selymes lesz. A karamellt óvatosan eloszlatjuk a tészta tetején, vigyázzunk, hogy ne csöppenjen a kezünkre, mert égési sérüléseket okozhat. A süteményt a tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük, tálaljuk. 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése