Szeretjük az ilyen töltött lepényeket, még melegen, de kihűlve is nagyon finom, laktató. Savanyúságot vagy salátát készítek mellé.
Hozzávalók:
- 50 dkg darált hús ( nálam 50-50% marha, sertés)
- 7 közepes méretű krumpli
- 30 g vaj
- kb 70-80 g liszt
- 1 tojás
- só, bors
- 2-3 csipetnyi őrölt pirospaprika a raguhoz
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- olaj vagy zsír a sütéshez
Elkészítés:
- A megpucolt krumplikat felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük.
- Míg fő a krumpli, elkészítjük a húsos tölteléket. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, majd a darált húst. Jól összekeverjük, megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Közepes lángon pár percig pirítjuk, gyakran megkeverjük. Kb 1 dl vizet adunk hozzá és fedő alatt 10 perc alatt puhára pároljuk. Végül levesszük a fedőt és lepirítjuk.
- A megfőtt krumplit hagyjuk kicsit kihűlni, majd egy nagyobb tálban krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, kb 1 kiskanál sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk, ne ijedjünk meg, ha kicsit ragacsos marad. :)
- Az így kapott krumplis tésztából lepényeket formázunk, nyomkodunk egy lisztezett deszára és a közepére halmozunk egy jó evőkanálnyi tölteléket. A lepények széleit mint egy batyu, felül összecsípjük, gömbölyítjük, majd a deszkán ellapogatjuk.
- Végül közepes lángon, olajban vagy zsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Nagyon guszta és finom lehet! A múltkoriban egyik újságban láttam hasonlót és gondoltam hogy egyszer majd elkészítem és tessék itt is van csak a Te konyhádban!
VálaszTörlésFinom lehetett, mert nagyon guszta! Egy kis savanyúsággal nagyszerű ebéd vagy vacsora lehetett 😊.
VálaszTörlésÉrdekes, nekem újszerű, de biztos finom. Szépek a képek.
VálaszTörlés