Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. november 19., szombat

Kolozsvári rakott káposzta



·        3 kg savanyított gyalult káposzta
·        10 dkg füstölt szalonna
·        2 szál  paprikás parasztkolbász (kb. 40 dkg)
·        50 dkg füstölt comb vagy tarja
·        20 dkg füstölt sonka
·        3 vöröshagyma
·        4 gerezd fokhagyma
·        3-4 csipetnyi köménymag
·        bors, 4-5 babérlevél
·        kb. 2 evőkanál zsír

A gombócokhoz:

·        1 kg darált hús
·        25 dkg rizs
·        2 tojás
·        két csipetnyi pirospaprika
·        1 csapott kiskanál só
·        2 csipetnyi bors



Először is  az adagok miatt nagycsaládosoknak ajánlom :)  Persze nyugodtan lehet felezni :-)
Az eredeti elképzelésem egy római tálban elkészített rakott káposzta volt, de minek után kedvenc férjem meghallotta, hogy mi készül itthon, kívánságára, hogy jó szaftos legyen és bőven jusson a fagyasztóba is, átgondoltam az egészet.  Ekkora mennyiség nem fér el a tálban és nem is lesz olyan leveses, ha a sütőben sütöm, ezért gondoltam, hogy egy nagy lábosban, fent a főzőlapon készítem el, ugyanúgy, mint a töltött káposztát….

A hozzávalók vásárlásánál a legfőbb szempont, hogy minőségi alapanyagokat válasszunk. Füstölt húsnak nagyon finom a tarja, comb, esetleg oldalas, de mehet bele füstölt csülök is. Ilyen szempontból a recept nem annyira kötött, attól függ, hogy milyen húsárut kapunk a hentesnél. A kolbász kiválasztásánál a lényeg, hogy egy puha, jól megdarált paprikás, paraszt kolbászt válasszunk, ami majd szétfő. A túl kemény, száraz nem igazán jó.  Ha lehetőségünk van rá, darált húsnak aprólékot válasszunk, amit otthon ledarálunk, kellően szaftos, húsos, zsíros, és ami fontos, nem száraz. Káposztának évek óta a vecsésit használom, mindig finomra szálra gyalulják  és nem is túl sós, savanyú. 

És akkor jöjjön maga az elkészítés. A szalonnát apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük. Ezután jöhet bele a zúzott fokhagyma és a kb. 1 cm-es kockákra vágott sonka, füstölt hús, kolbász. Az egészet jól átkeverjük és 3-4 perc alatt egy kicsit megkapatjuk. Én két adagban tudtam elkészíteni, ekkora mennyiséghez nem volt megfelelő méretű serpenyőm.





A gombócok elkészítése: a darált húst összekeverjük a megmosott rizzsel, sóval, borssal, pirospaprikával és tojással.
A káposzta levét felfogjuk egy tálban, lehet, hogy később szükség lesz rá. Megkóstoljuk, ha szükséges átmossuk. Előveszünk egy nagy lábost és beletesszük a káposzta 1/3-at. Ráhalmozunk egy adagot a kolbászos, szalonnás, sonkás raguból, majd ismét jön egy kis káposzta. Megszórjuk őrült köménnyel és beletesszük a babérleveleket is. Aztán jöhetnek a darált húsból készített gombócok. A gombócokra, illetve a köztük lévő résbe rakosgatunk egy kis kolbászt, sonkát, majd ismét jön a káposzta, majd a maradék sonka, kolbász. Úgy rendezgessük, hogy a tetejére káposzta maradjon. 






Felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Fedő alatt, takarékon kb. 3 órán keresztül főzzük. Kevergetni nem szabad, csak rázogatni. Ha kis lángon főzzük, nem fog leégni. Ha elkészült és megkóstolva nem elég savanyú, a félretett káposztalével utána ízesíthetjük. Tejföllel kínáljuk.
Jó étvágyat kívánok!



1 megjegyzés: