Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. április 20., péntek

Túrós, lekváros bukta




·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        4-5 evőkanál cukor
·        1 csomag vaníliás cukor
·        2 csipetnyi só
·        ½ citrom reszelt héja
·        kb 2,7 dl tej
·        2 evőkanál margarin

A töltelékhez:

·        25 dkg tehéntúró, 1 evőkanál tejföl
·        3 evőkanál cukor
·        1 + 1 tojás sárgája
·        2 tojás fehérje
·        5 dkg mazsola
·        1 csomag vaníliás cukor
·        2-3 kanál sárgabarack lekvár


Az eredeti receptet itt találtam. Köszönet érte.
Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, hogy az a hozzávalók szoba-hőmérsékletűek legyenek. Az élesztőt  egy kiskanál liszttel és cukorral felfuttatjuk a langyos tejben,  majd összedolgozzuk a liszttel, a tojásokkal lágy margarinnal, cukorral, vaníliás cukorral, reszelt citromhéjjal, sóval és végül a tejjel. Először kézzel jól gyúrjuk át, majd a robotgép dagasztóspiráljával dagasszuk hólyagosra kb. 58-10 perc alatt. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen a duplájára kelesztjük, majd lisztes deszkán másfél ujjnyira kinyújtjuk, letakarjuk és kb. 20 percig pihentetjük.

Közben elkészítjük a túrótölteléket. A mazsolát néhány percre forró vízbe áztatjuk. A túrót villával összenyomkodjuk, hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, tojás sárgát, tejfölt és jól összekeverjük. A tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan a túrós krémhez keverjük.

Mindegyik tésztakorong közepébe a hüvelykujjunk segítségével mélyedéseket nyomkodunk és megtöltjük túrótöltelékkel. Mivel kis tündérkéim megdézsmálták a túrókrémet, így néhány buktába már nem jutott, de sebaj, azokat baracklekvárral töltöttem meg. Nem volt panasz érte….A bukták szélét és oldalát a megmaradt tojás sárgával lekenjük, a túróra is csöppentünk egyet és sütőpapírral kibélelt  tepsibe rendezgetjük. 180 fokos előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük. 









8 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néznek ki, megkóstolnám mindkettőt... :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörűek lettek, mi is nagyon szeretjük. Finom lehet túróval és lekvárral együtt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Nekem a barackosak a kedvenceim :-))

      Törlés
  3. Csodálatosak ezek a sütemények! Nekem bármelyikből jöhetne ! Ha választhatnék akkor inkább ezekből a mazsolás túrósból kérek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, kedves vagy! Küldöm gondolatban :-))

      Törlés