Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. január 17., hétfő

Fokhagymás cipók



·        1 kg liszt
·        100 ml étolaj vagy 2-3 evőkanál zsír
·        5 dkg élesztő
·        2 csapott evőkanál só
·        1/2 ek cukor
·        3-4 gerezd zúzott fokhagyma
·        0,4 liter tej, 3 evőkanál tejföl
·       1 tojás a kenéshez

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben, hozzáadva a cukrot és egy kis lisztet. Miután ez elkészült, a hozzávalókat összekeverjük lassan adagolva hozzá a maradék tejet, először kézzel jól átgyúrjuk, majd kézi robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Ha a tészta ragacsos marad, akkor azt jelentheti, hogy túl sok volt a tej, egy kis liszt hozzáadásával még dagasszuk egy kicsit. A tészta akkor jó, ha már elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc. Ha már megkelt, átgyúrjuk, cipó alakura formázzuk, tetejét egy éles késsel, óvatosan rácsosan bevagdossuk. Utána konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A cipókat lekenjük a felvert tojással, majd ráhelyezzük sütőpapírral bélelt tepsire és betesszük a sütőbe. Ebből az adagból két közepes méretű cipó lesz, ha dupla adagot készítünk, két tepsin, hőlégkeverséses funkción egyszerre süthetjük.   Sütési ideje kb 35-40 perc. Amikor már szép aranybarna, készen is van.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése