Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 15., szombat

Töltött csirkecombok hagymás tört burgonyával


 


·     5 nagy egész csirkecomb
·      3+1 tojás
·      5 száraz zsemle
·     só, bors, petrezselyem,
·     1 közepes méretű vöröshagyma
·     2 gerezd fokhagyma
·     olaj vagy zsír
·     kb. 2 dl tej

A zsemléket felkockázzuk, és beáztatjuk a tejbe. A hagymát apró kockákra vágjuk , majd lassú tűzön folyamatos kevergetés mellett olajon aranybarnára pirítjuk. Két tojást keményre főzünk, majd villával  jól összenyomkodjuk. A zsemlékből kézzel  kinyomkodjuk a nedvességet. A petrezselymet felaprítjuk, a fokhagymákat megtisztítjuk.
Ezt követően jöhet a keverés. Minden előkészített alapanyagot egy keverőtálba helyezünk, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, ráütünk egy nyers tojást, és vagy kézzel, vagy keverőkanállal jól összedolgozzuk. Ha szükségesnek érezzük, ízesítsük további sóval, borssal. Ha túl hígnak, folyósnak bizonyulna, egy kanál zsemlemorzsával segíthetünk rajta. Ha ezzel elkészültünk a csirkecombokat megmossuk, lecsepegtetjük. Bőrét jól fellazítjuk, és megtöltjük a töltelékkel, ha szükséges hústűvel összetűzzük. Ha elkészült, megsózzuk a tetejét, és fedővel rendelkező sütőtálba helyezzük. Ha maradt töltelékünk és van még hely a tálban, azt is mellé kanalazzuk. Ha nincs hely, akkor egy kis tűzálló tálkába vagy formába tesszük és hússal együtt a sütőben megsütjük. 3-4 evőkanál zsírt vagy olajt teszünk a csirkecombok alá, kb 1 dl vizet öntünk hozzá és 200 fokos előmelegített sütőbe tesszük. 45-50 percig fedő alatt sütjük, pároljuk, majd utána a fedőt levéve aranybarnára pirítjuk. Időnként a combokat a szafttal  meglocsoljuk.
Ha nincs sütőtálunk, tepsibe helyezzük és fóliával letakarva kb. egy órát pároljuk. Villával vagy hústűvel ellenőrizzük, hogy megpuhult-e a hús. Ha igen, vegyük le a fóliát és pirítsuk meg a csirkecombokat.  

 

A hagymás tört burgonyához: egy kg burgonyát héjában, sós vízben megfőzünk, majd ha egy kicsit kihűlt, megpucoljuk. Közben egy fej vöröshagymát apró kockákra vágunk és kb. egy-másfél dl olajon közepes tűzön folyamatos kevergetés mellett aranybarnára pirítjuk. A már meghámozott burgonyákat  még melegen krumplinyomóval vagy villával összetörjük, hozzáadjuk a hagymát, sózzuk és néhányszor mérsékelt tűzön átkeverjük. 
Melegen tálaljuk a csirkecombokkal együtt, tartármártást vagy savanyúságot adhatunk hozzá.


2 megjegyzés: