Nagyobbik fiam 16. szülinapjára készült ez a palacsintatorta. Az ő kívánsága volt, így különös gondossággal és szeretettel sütöttem. :)))))
Hozzávalók a palacsintához:
- 20 dkg liszt
- kb. 5 dl tej
- 4 db tojás
- 5 dkg vaj
- 1 citrom reszelt héja
- csipetnyi só
A kakaós töltelékhez: 2 evőkanál holland kakaópor, 6 evőkanál cukor
- A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, olvasztott vajat, lisztet, a citrom reszelt héját, sót, tejet egy nagyobb tálba tesszük és egy sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Szükség szerint adhatunk még hozzá tejet.
- A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, lazán hozzákeverjük a tésztához. Az külön jó, ha kis tojáshabok maradnak benne.
- A palacsintasütőt kikenjük olajjal, majd egy adagot halmozunk középre és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk a serpenyőben. Kis lángon pár perc alatt megsütjük az egyik oldalát. A torta titka, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg a palacsintáknak, de arra vigyázzunk, hogy a teteje is átsüljön!
- Az első palacsintát egy hőálló tányérra helyezzük a sült oldalával lefelé. Megszórjuk a cukros, kakaós keverékkel. Én egy nagy kerek jénai tál tetejét szoktam használni, de lassan ideje lenne egy szép hőálló tányért beszerezni! :)
- A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, de ezeket már a sült oldalukkal felfelé tesszük egymásra, minden réteget megszórunk a kakaós keverékkel. Mire végzünk, a fél konyha úszik ugyan a kakaós porban, de higgyétek el, megéri! :))
- Az utolsó palacsintát a sütött felével lefelé helyezzük, megszórjuk a kakaós cukorral.
- Végül 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 perce betesszük a tortát, így a kakaó feloldódik és a tortánk is biztosan átsül.
- Miután kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, szeletelve tálaljuk!
Nagyon guszta, finom szülinapi desszert. Isten éltesse a fiatalembert!
VálaszTörlésKatalin, köszönöm szépen!
VálaszTörlés