Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 1., kedd

Tejfölös karfiolleves


·        10 dkg húsos szalonna
·        1-2 kanál olaj
·        1 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        2 közepes méretű sárgarépa
·        1 fehérrépa
·        2 nagyobb krumpli
·        1 közepes fej karfiol
·        só, bors, pirospaprika
·        petrezselyemzöld
·        4 evőkanál liszt
·        1.5 dl tejföl
·        2 tojás sárgája
·        házi tarhonya (bolti)

A szalonnát kis kockákra vágjuk és egy kevés olajon lassú tűzön kevergetve megpíritjuk. A hagymát megpucoljuk, apró kockákra vágjuk, majd a már megpirult szalonnához adjuk, úgy, hogy a szalonnát, benne hagyjuk a lábosban. Gyakori kevergetés mellett közepes lángon üvegesre pároljuk. A répákat, gyökereket megpucoljuk, felkarikázzuk, a krumplit megpucoljuk, felkockázzuk.  Ha a hagyma már megpuhult,  hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön az egészet 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Ezután hozzáadjuk a répákat, a krumplit,  átkeverjük,  lassú tűzön kevergetve néhány percig pirítjuk,  majd meghintjük 4 evőkanál lisztel, egy kis pirospaprikával és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1.5-2 liter vízzel. Sózzuk, borsozzuk. 
Ha a krumpli már puhul, hozzáadjuk az előzőleg megtisztított, megmosott, rózsáira szedett karfiolt is. Szeretem, ha a leves jó sűrű, ezért a karfiollal egy időben teszek a levesbe még egy kis házi tarhonyát is, kb 4-5 evőkanálnyit. Általában a Korona márkajelzésű, 400 grammos kiszerelésű tönkölybúzaliszt hozzáadásával készült tarhonyát választom. Amikor már az összes zöldség megpuhult, megszórom a leves tetejét néhány szál apróra vágott petrezselyemmel. A tojássárgákat elkeverem egy kis tálkában a tejföllel, a forró levesből merek hozzá egy merőkanálnyit, összekeverem, és ezt a keveréket hozzáöntöm a leveshez. Ezután már csak összekeverem az egész levest, és a lábast leveszem a tűzről. 
Forralni már nem szabad, csak melegíteni, különben a tejföl összeugrik.  8-10 adag lesz belőle

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése