Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 12., szerda

Zellerkrémleves

" Egy kedves barátom, Lacus ismertetett meg a krémlevesek rejtelmeivel és azóta nagy kedvelőjük lettem. Nagyon sokféle zöldségből lehet készíteni, nemrég zellerből főztem egy igen kiadós levest."




·        2 nagy fej zellergumó
·        8 fej vöröshagyma
·        5-6 gerezd fokhagyma
·        3-4 nagyobb krumpli
·        2 dl főzőtejszín
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, némi friss zellerzöld
·        olaj
·        3 evőkanál liszt
·        reszelt sajt, pirított szalonnakockák a tetejére


A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zellergumókat és a krumplit meghámozzuk és apró kockákra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a krumplit, a zellert, és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük. Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter  alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez kb. 2-3 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel  vagy botturmixszal összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt és megszórjuk az apróra vágott zellerzölddel. Lassú tűzön felforraljuk és készen is van. 
A tejszínt helyettesíthetjük tejföllel is. Ebben az esetben egy tojás sárgáját keverjünk ki 4 evőkanál tejföllel, majd a forró levesből adjunk hozzá két merőkanálnyit és ezzel sűrítjük a levest. Így már nem forraljuk fel többé , mert különben a tejföl összeugrik, csak melegítjük.
Reszelt sajttal, pirított zsemlekockákkal, és/vagy apróra vágott pirított szalonnával tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése