Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2012. március 21., szerda

Palócpecsenye, fokhagymás vajon párolt zöldbabbal




·        60 dkg karaj
·        1 fej vöröshagyma
·        2 szál újhagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        1,5 dl főzőtejszín
·        3 dl víz
·        2-3 evőkanál liszt
·        só, bors
·        1 csapott kiskanál pirospaprika
·        2-3 evőkanál mustár
·        olaj van zsír a sütéshez

A zöldbab körethez:

·        1 üveg vágott sárga zöldbab
·        2 gerezd fokhagyma
·        só, bors
·        fél csokor petrezselyem zöld
·        10 dkg vaj vagy margarin

A receptet Palocprovence oldalán találtam, ezúton is nagy köszönet neki, nagy sikerem volt itthon. 

A húst vékony szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, majd mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk állni legalább egy órán át, hogy a só kellően átjárja. Utána forgassuk bele a lisztbe és egy nagyobb serpenyőben közepesen forró olajban 4-5 perc alatt  hirtelen süssük meg mindkét oldalát, majd tegyük félre. 

A megmaradt zsíradékon gyakori kevergetéssel közepes lángon pároljuk , majd enyhén pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, felkarikázott újhagymát. Arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, egy két keverés erejéig pirítsuk, majd a serpenyőt levéve a tűzről, szórjuk bele a pirospaprikát. Utána öntsük fel a tejszínnel, vízzel, ízesítsük sóval, borssal és apránként keverjük bele a mustárt. Ezt mindenki a maga szájíze szerint adagolja, a lényeg, hogy a mustár ne domináljon benne, csak egy kellően pikáns ízt kapjon a mártás. Tegyük a mártásba a húsokat és lefedve, kis lángon főzzük puhára. Néhányszor keverjük meg, mert a liszt miatt hajlamos a leégésre. Mikorra a hús megpuhul, a víz nagy része is elpárolog, és közepesen sűrű mártást kapunk. 

A köret elkészítéséhez olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, adjuk hozzá  a zúzott fokhagymát, apróra vágott petrezselymet és 1-2 percig kevergessük míg a petrezselyem fonnyadni kezd. Tegyük bele a zöldbabot, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, lefedve 8-10 percig pároljuk, hogy az ízek jól összeérjenek. További köretként, krumplipürét, petrezselymes krumplit vagy hasábburgonyát adhatunk mellé. 

Jó étvágyat kívánok!

9 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta, kedvet kaptam rá. Még soha nem ettem. A leírás alapján finom lehet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Én is tegnap készítettem először, de bátran merem ajánlani, nagyon finom és viszonylag könnyen elkészíthető.

      Törlés
  2. Jó kis recept ez Verus! Bizonyára nagyon finom volt...

    VálaszTörlés
  3. Én sem ettem még ilyet, de biztos finom, nagyon guszta a tányéron:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
  4. Mára maradt egy kis adag, nokedlit szaggattam hozzá, nagyon finom volt együtt :-)

    VálaszTörlés
  5. Jól néz ki nagyon, majd kipróbálom én is:-))))
    Most láttam a blogod elején, hogy Boross vagy te is, nos én is, de csak egy s-el:-)))))

    VálaszTörlés
  6. Szia majdnem névrokon:-)) Merem ajánlani, nagyon finom étel.

    VálaszTörlés