Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 13., csütörtök

Kolozsvári szalonnás pogácsa




·        1  kg liszt
·        0,5 dl víz
·        3 evőkanál tejföl
·        1 tojás  + 1 tojás a tetejére
·        1 kiskanál só
·        2 gerezd fokhagyma
·        2 kiskanál cukor
·        5 dkg élesztő
·        25 dkg füstölt kolozsvári szalonna
·        20 dkg reszelt sajt



  1. Az élesztőt a cukorral, egy evőkanál liszttel a langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet, a sót egy nagy tálba tesszük, majd ha az élesztő felfutott, a tojással, tejföllel együtt belekeverjük a lisztbe.
  2.  Először kézzel jól átgyúrjuk, majd robotgéppel 6-7 percig dagasztjuk. Külön zsiradék nem kell bele, sütés közben a szalonna bőven enged a tésztába. Dagasztás után a tálat lefedjük egy konyharuhával és meleg helyen a duplájára kelesztjük.
  3. Amíg kel, húsdarálón ledaráljuk a szalonnát, majd belekeverjük a zúzott fokhagymát. Ha a tészta már megkelt, deszkán egyszer még jól átgyúrjuk kézzel, majd 5 percig pihentetjük. 
  4. A pihentetés után kb 1 cm vastagságú téglalap alakúra nyújtjuk. 
  5. A közepén egy vékony késsel elválasztjuk, nem vágjuk el, csak megjelöljük a középvonalat. A felét megkenjük a darált szalonnával, majd ráhajtjuk a másik felét, széleit lenyomkodjuk.
  6. Késsel vagy derelyevágóval kb 7-8 cm-es kockákat vágunk, a széleit egy kicsit összenyomkodjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. 
  7. Ebből az adagból két tepsi lesz. Ismét letakarjuk őket és  15-20 percig kelesztjük.
  8.  A tetejüket lekenjük a felvert tojással és megszórjuk reszelt sajttal. Előmelegített sütőben 190 fokon 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük. Hőlégkeveréses sütőben egyszerre a két tepsit is megsüthetjük, 180 fokon. 








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése