Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. június 28., vasárnap

Meggyes - túrós diós süti



Vendégségbe készültem és rákóczi túróst szerettem volna sütni. De mivel csak pár napja fogyott el, így gondoltam módosítok egy kicsit a recepten. Baracklekvár helyett meggylekvár került bele, a tetejére pedig frissen szedett meggyszemek. A fehérjehabba pedig darált diót kevertem, ettől igazán roppanós lett sütés után. Nagyon finom lett, nekem jobban is ízlett mint a rákóczi túrós....igaz, én imádom a gyümölcsös sütiket, főleg nyáron! :))

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg lágy vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • 1 csipetnyi só
  • 1 zacskó sütőpor

Hozzávalók a túrókrémhez:

  • 75 dkg tehéntúró (nálam félzsíros)
  • 10 dkg porcukor
  • 1 közepes citrom reszelt héja és  fél citrom leve
  • 3 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál dara

A tetejére:  

  • 4 tojás fehérje
  • 15 dkg porcukor
  • 4 evőkanál darált dió

+ egy kis üveg meggylekvár (7-8 evőkanál)  és egy nagy bögre meggy


Az adagok egy 26 x 37 cm-es (belső méret) tepsire vonatkoznak.

  1. A tésztához a hozzávalókat kézzel összegyúrjuk, majd 20 percre betesszük a hűtőbe. Ha nagyon nem akarna összeállni, egy evőkanál tejfölt adhatunk hozzá.
  2. Közben elkészítjük a túrókrémet. A túrót egy nagy tálba tesszük, villával kissé átnyomkodjuk, hozzáadjuk a két tojássárgát, porcukrot, belereszeljük a citrom héját és hozzáadjuk a fél citrom levét is. Végül belekeverjük a tejfölt és a darát is. Addig keverjük, míg jó krémes állagú nem lesz. 
  3. A tésztát kinyújtjuk tepsi méretűre. Én mostanában két sütőpapír segítségével nyújtom a tésztákat, így garantáltan nem ragad le sem a deszkára, sem a sodrófára és külön lisztezni sem kell.  A végén pedig könnyű sütőpapírral együtt átemelni a tepsibe. 
  4. A tésztát 170 fokos előmelegített sütőben légkeveréses módban 12 percig elősütjük.
  5. Az elősütött tésztát megkenjük a meggylekvárral, majd erre jön a túrókrém.
  6. 170 fokos sütőben 20 percig sütjük.
  7. Közben elkészítjük a tetejére a krémet. A tojásfehérjét a porcukorral kemény habbá verjük. Először csak a fehéhérjét verjük fel, majd amikor kezd fehéredni, adagonként hozzáadjuk a porcukrot is. Végül óvatosan kanalanként hozzákeverjük a darált diót is. 
  8. Ha megsült a tészta, kivesszük a sütőből és pár percig hűlni hagyjuk. Majd a diós fehérjehabot elegyengetjük a tetején, elrendezgetjük rajta a kimagozott meggyet és további 20 percre visszatesszük a sütőbe, 150 fokra, légkeveréses módban. Akkor jó, ha a hab már enyhén barnul és roppanós. 
  9. A tepsiben hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük. 





Jó sütögetést kívánok!

8 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta , jól kitaláltad finom lehetett!

    VálaszTörlés
  2. Nagyon guszta lett, és biztos finom is. Jól kitaláltad, nagyon kreatív vagy 😀.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon guszta lett, és biztos finom is. Jól kitaláltad, nagyon kreatív vagy 😀.

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta lett, és biztos finom is. Jól kitaláltad, nagyon kreatív vagy 😀.

    VálaszTörlés