Hozzávalók a gombócokhoz:
- 50 dkg darált hús, nálam sertés
- 5 dkg zsemlemorzsa
- kb. 1,5 dl tej
- 1 tojás
- 1 csokor petrezselyemzöld
- só, bors
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 10 dkg reszelt sajt, nálam edami
A paradicsomszószhoz: 350 g sűrített paradicsom (Lidl, üveges), ízesítéshez só, bors, barna cukor, őrölt szerecsendió, olíva olaj, pár levél friss bazsalikom, morzsolt oregánó. Sűrített paradicsom helyett használhatunk hámozott darabolt paradicsom konzervet is.
- Először összeállítjuk a gombócokat. A hozzávalókat összekeverjük, lágy, de még formázható masszát kell kapnunk, további tejjel még lazíthatunk rajta. Legalább fél óráig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.
- Közben elkészítjük a paradicsomszószt. Egy lapos, széles edényben olívaolajon megdinszteljük a felkockázott vöröshagymát.
- Hozzáadjuk a paradicsompürét, ízlés szerint sózzuk, borsózzuk, megszórjuk barna cukorral. Mi úgy szeretjük, ha enyhén édeskés. Fűszerezzük továbbá oregánóval, szegfűborssal. Hozzáadunk kb. 2 dl vizet és fedő alatt takarékon összefőzzük.
- A húsmasszából enyhén vizes kézzel zöld dió méretű gombócokat formázunk.
- Végül a gombócokat a szószba helyezzük lehetőleg úgy, hogy egymás mellé kerüljenek.
- Lefedve kb. fél óra alatt kis lángon puhára főzzük.
- Ha készen van, megszórjuk friss bazsalikommal.
- Spagetti vagy héjában főtt burgonya illik hozzá.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon guszta! Finom lehetett, az olaszos, paradicsomos ételeket én is nagyon szeretem, úgyhogy biztos nekem is ízlett volna :-)
VálaszTörlés