Régóta szerettem volna egy birsalmás tortát, tegnap végre sikerült időt és birsalmát keríteni hozzá! :)) Mivel nem volt kész receptem, csak elképzelésem, így a mandulás torta alapon kívül, minden más menet közben alakult. Nagy sikere volt itthon, szerintem felkerül a kedvencek közé. :)
Hozzávalók a piskótához:
- 8 L-es tojás
- 12 dkg liszt
- 10 dkg örölt mandula
- 15 dkg cukor
- fél zacskó sütőpor
- 2 evőkanál citromlé
Hozzávalók a birs krémhez:
- 6 nagyobb birsalma
- 5 dkg vaj
- cukor ízlés szerint (pár kanálnyi)
- pár szem szegfűszeg
- két csipetnyi őrölt fahéj
Hozzávalók a vanília pudinghoz:
- 1 tasak vanília puding
- 4 dl tej
- 3-4 evőkanál cukor
- 15 dkg vaj vagy margarin
A fehér krém 3 dl Hulala cukrásztejszín keményre verve.
Szükség lesz még 4 evőkanál savanykásabb piros lekvárra, nálam most körtés-cseresznyés, de a málna is tökéletesen illik hozzá.
A tetejére cukrozatlan kakaópor és bonbonok a díszítéshez.
- Először elkészítjük a mandulás piskótát. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk, lisztezzük. Én az előbbit szoktam, úgy a kész piskótát sokkal könnyebben ki tudjuk szedni a formából.
- A lisztet, őrölt mandulát és a sütőport összekerjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és citromléből kemény habot verünk, a cukrot kanalanként adagoljuk.
- Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat is. Majd óvatosan, adagonként fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet is. A lényeg, hogy minél több levegőbuborék maradjon a tésztában, rázogatni, ütögetni nem szabad.
- A masszát beleöntjük a formába és 170 fokos előmelegíttett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Légkeveréses módban. Ha sima sütönk van, 180 fokos legyen.
- A kész piskótát rácsra téve hagyjuk kihűlni, után szeleteljük 3 lapra. Jo magas torta lesz!🙂
- Míg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémeket. A birsalmákat alaposan megmossuk, ha szép, világos a héjuk nem vágjuk le, azzal együtt szeleteljük. Cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Én 2 kanál cukrot tettem a vízbe. Ha már puha, leszűrjük, tálba tesszük, még melegen villával összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a puha vajat, és ízlés szerinti cukrot. Én jobban szeretem, ha savanykás marad, így nem sok cukrot adtam hozzá, kb. 2 evőkanálnyit. Egy csipetnyi fahéj is mehet bele.
- A pudingot elkészítjük a szokásos módon, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a puha vajat. Többször átkeverjük, hogy jó krémes legyen.
- A Hulalát kemény habbá verjük, külön nem kell cukrozni.
- Végül összeállítjuk a tortát.
- Az alsó lapot megkenjük a birskrém felével, erre jön a vanília krém fele, és a habtejszín harmada.
- A második lapot előszőr a málna vagy cseresznyelekvárral kenjük, utána jön a birs, vanília, habtejszín második harmada.
- Végül beborítjuk az utolsó lappal, az egészet átkenjük a maradék habtejszínnel. A tetejét megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerint dísztjük. Én most többféle bonbont rakosgattam rá.
- Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 3 óra kell, hogy az egész jó összeálljon, az ízek összeérjenek. 🙂🌺
Nagyon jól hangzik és látványnak is szép. Ha birsalma, csak finom lehet. Nekünk alig termett idén.:(
VálaszTörlésKöszönöm szépen!🙂
TörlésGyönyörű lett a tortád, a birssel különleges íze lehetett! El is hiszem, hogy a kedvencek között kap majd helyet 😊.
VálaszTörlésImádom a birset, évek óta nem ettem...így most nagyon örültem ennek!🙂 Köszönöm Katalin!🙂
TörlésNagyon szép a tortád és azok az ízek benne és rajta , nagyon finom lehetett!
VálaszTörlés