Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. augusztus 21., vasárnap

Töltött paprika


·        8-10 paprika
·        40 dkg darált sertés hús (tarja, lapocka, aprólék)
·        10 dkg rizs
·        2 tojás
·        1 közepes méretű vöröshagyma
·        2-3 gerezd fokhagyma
·        só, bors, pirospaprika
·        1 kiskanál  vegeta
·        20 – 25 dkg sűrített paradicsom
·        cukor
·        3-4 evőkanál olaj
·        3-4 evőkanál liszt
·        néhány szál zellerzöld, petrezselyemzöld



 A paprikákat megmossuk, kicsumázzuk, az ereket és magokat eltávolítjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát apró kockákra  vágjuk. A zellerzöldet, valamint petrezselyemzöldet megmossuk, összevágjuk
A töltelékez  a hagymát egy serpenyőben mérsékelt tűzön, kevés olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd lehúzva a tűzről hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és jól átkeverjük. Egy nagyobb tálba tesszük, majd hozzákeverjük a darált húst, a jól átmosott rizst, a tojásokat, egy-két csipetnyi pirospaprikát,  ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és alaposan összedolgozzuk. Majd  megtöltjük a paprikákat (nem túl szorosan, mert főzés közben a rizs megdagad, és szétrepedhetnek a paprikák). Egy nagy lábosban a sűrített paradicsomot másfél, két liter vízzel, egy kávéskanál sóval, ízlés szerinti cukorral, csipetnyi borssal és a zellerzölddel felforraljuk. Rendszerint üveges, kb. 2,5 dl-es sűrített paradicsomot használok, de ha nincs, akkor 3-4 kis konzerv sűrített paradicsom is tökéletes. Ha már forr, beletesszük a paprikákat, és mérsékelt tűzön,  lefedve puhára főzzük (kb. 30 perc)
Ha elfogyott a paprikánk, de még maradt a töltelékből, akkor fél maréknyi gombócokat formázunk belőle és ha már ismét forr a víz,  betesszük a paprikák közé. 



Amikor a paprikák megpuhultak, kb. fél óra,  óvatosan, szűrőkanállal kiemeljük a paradicsomléből és egy nagy tányérra, tálba tesszük.  3-4 evőkanál lisztet simára keverünk 2 dl hideg vízzel, majd folyamatosan kevergetve a paradicsomléhez adjuk. Takarékon kb. 5 percig szelíden forraljuk, közben kevergetjük, nehogy leégjen. Ha már kellően sűrű, a paprikákat visszatesszük a mártásba, megszórjuk a felaprított petrezselyemmel és éppen csak összeforraljuk. Ízlés szerint utánaízesítjük sóval, cukorral. Héjában főtt burgonyát kínálunk mellé.


1 megjegyzés:

  1. Kedves Verus! Nagyon tetszik a töltött paprikád,annyira, hogy holnap megyek vásárolni, és el is készitem. Ránézésből, meg a receptedből látom, hogy finom lesz.Köszönet a rózsaszörpért. Még nem kóstoltam, de megpróbálom elkésziteni. Van piros futórózsám, illatos, az unokáim biztosan örülni fognak neki. Sok szeretettel üdvözöllek :Teca

    VálaszTörlés