Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. május 11., szerda

Pita



·         2,7-3 dl langyos víz
·         2 tk. só
·         2 ek. olívaolaj
·         50 dkg liszt
·         1 tk. cukor
·         3 dkg élesztő


  1. Hogy sikerünk legyen a pita tésztánál, nagyon fontos, hogy alaposan dagasszuk össze a hozzávalókat, illetve a forró sütőben való gyors sütés. 
  2. A hozzávalókból kissé lágyabb tésztát dagasztunk, majd hagyjuk a duplájára kelni. Kb. 45-60 perc kell neki. Ezután 6-8 darabra vágjuk, gömbölyítjük őket, hagyjuk 20 percig pihenni. 
  3. Előmelegítjük a sütőt a lehető legforróbbra, ez nálam  250 fok, légkeverés. 
  4. A gombócokat kinyújtjuk, kb 2 mm vastagra, ovális formára.  Rátesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, kb 2-3 db fér el és letakarva addig hagyjuk  pihenni, míg a sütő felmelegszik.
  5. A többit sem hagyjuk a nyújtódeszkán, hanem rátesszük egy másik sütőpapírra. Amikor egy adag megsült és kivettük őket a tepsiből, egyszerűen csak áthúzzuk a következő adaggal telt sütőpapírt a tepsibe és irány a sütő. Ezzel megkíméljük őket attól, hogy kézzel hozzányúljunk és akaratlanul megnyomkodjuk őket.  
  6. Betoljuk a tepsit az előmelegített sütőbe, 5-6 perc sütés elég nekik. Ha már púposodik garantáltan jó, de van, hogy csak szépen megkel. 
  7. Nem kell megijedni, egy kis ügyeskedéssel, vagy éles késsel, úgy is lehet bele rést varázsolni. Általában dupla adagot szoktam készíteni, ami megmaradt, megy a fagyasztóba.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése