Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 13., kedd

Parasztreggeli




·        8 tojás
·        némi maradék sült krumpli
·        8-10 dkg erdélyi szalonna
·        1 közepes fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 dl tej vagy főzőtejszín
·        só, bors, két csipetnyi pirospaprika
·        néhány karika kolbász
·        olaj vagy zsír


Ezt a tartalmas reggelit akkor szoktam készíteni, ha előző estéről maradt egy kis sült krumpli, kb. 1 krumplinyi. Valójában egy sült krumplis omlettről van szó, a többi hozzávaló szinte mindig megtalálható a hűtőben. A hagymát megtisztítjuk, félbevágjuk, majd vékonyan felkarikázzuk. A szalonnát kb. fél cm-es csíkokra vágjuk és egy  serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a hagymát és gyakori kevergetéssel üvegesre pároljuk.  Ezután beletesszük a zúzott fokhagymát, csipetnyi pirospaprikát, sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a felkockázott sült krumplit is. Átkeverjük és beleöntjük a lazán felvert tejes/tejszínes tojást.  Egyszer átkeverjük, a tetején elrendezgetjük a kolbászkarikákat és takarékon, lefedve kb. 10-12 perc alatt megsütjük. Kevergetni többet nem szabad. Ha a teteje már szilárd, levesszük a tűzről. Szeletelve tálaljuk. Friss saláta, savanyúság illik mellé.  
Jó étvágyat kívánok!


3 megjegyzés:

  1. Nálam ez inkább paraszt estebéd lenne, mert reggel nem tudok enni, tudom kellene, de nem megy. Viszont vacsira tökéletes:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem meg pont fordítva, ha ilyet ennék este, szerintem nem nagyon aludnék :-) Reggel meg megtölt energiával...

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jók a parasztreggeli variációk egy hétvégi reggelen. Én újabban céklát sütök bele, külön-külön sütöm a hozzávalókat tefál edényben így alig kell olaj, a végén pedig amikor egybeöntöm teszek bele egy kevés savanyú uborkát és fokhagymát és ezeket tejszínnel együtt még egy kicsit összepárolom. A tojást tükörtojásként teszem a tetejére.

    VálaszTörlés