Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 12., szerda

Amerikai almás pite


      Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 5 ek porcukor
  • csipet só
  • 0,3 dl víz
  • 1 tojás a kenéshez



A töltelékhez:
  • 60 dkg  szeletelt alma
  • 3 ek porcukor
  • 2,5 ek liszt
  • 2 kk fahéj
  • 1/3 citrom leve 
  • dió
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beletesszük a cukrot, sót, a vízzel együtt ruganyos pitetésztát gyúrunk, majd 15-20 percre hideg helyre tesszük. Legjobb neki a mélyhűtő. Amíg hűl elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kibelezzük, vékony szeletekre vágjuk.  Hozzákeverjük a többi hozzávalót és félretesszük, amíg kinyújtjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta egyik felét kör alakúra, majd egy 26-28 cm-es fodros szélű tortaformába fektetjük, ha nagyon túllógna, a szélet levágjuk a pereménél. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd ráfektetjük a töltelékre. A széleket összenyomkodjuk, majd ami kilóg, levágjuk. A pitét középen 4 csíkban bevágjuk, itt távozik majd a gőz. A tetejét megkenjük tojássárgával, ettől szép fényes lesz a süteményünk. A tetejét megszórhatjuk dióval is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése