Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 21., péntek

Csicsóka krémleves







·        1 kg csicsóka
·        3 nagyobb fej vöröshagyma
·        5-6 gerezd fokhagyma
·        1 nagyobb krumpli
·        néhány szál zeller zöldje
·        2 tojás sárgája
·        1 dl tejföl
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, olaj
·        3 evőkanál liszt
·        reszelt sajt, pirított szalonnakockák a tetejére


A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A csicsókát meghámozzuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és néhányszor átkeverjük, vigyázva arra, hogy nehogy megégjen, mert akkor keserű lesz. Ezután hozzáadjuk a csicsókát, az apróra vágott zeller zöldjét és az egészet jól átkeverjük. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és lassú tűzön 1-2 percig kevergetjük. Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter húsleves alaplével. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és belereszeljük a megpucolt krumplit. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez kb. 2-3 kockát tegyünk, de ekkor a sózással vigyázzunk, mert a kockák már tartalmaznak sót. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön fedő alatt puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel vagy bot turmixszal összeturmixszoljuk az egészet. A tojássárgákat egy tálkában elkeverjük a tejföllel, egy merőkanálnyit hozzáadunk a forró ételből, jól összekeverjük, majd a leveshez öntjük és átkeverjük. A levest már nem forraljuk fel, csak éppen melegítjük.
Reszelt sajttal, pirított zsemlekockákkal, és/vagy apróra vágott pirított szalonnával tálaljuk.

A csicsókáról: A csicsókát (Helianthus tuberosus L.) régen elsősorban a téli egyhangú étrend kiegészítése miatt fogyasztották. Napjainkban ismét reneszánszát éli, mert nemcsak változatossá tehetjük vele az étkezéseket, de nyersen fogyasztva friss enzimjeivel nagyban elősegíti az emésztést. Régebben a szegények eledelének tartották, mert igencsak igénytelen, és könnyen megterem. Ősszel a krumplival együtt takarították be, s a téli időszakban nyersen fogyasztották bármilyen étel mellé. A csicsókagumók 15-20%  inulint tartalmaz. Az inulin nem azonos az inzulinnal, amire a cukorbetegeknek szükségük van. A csicsókában található keményítőt azonban biztonságosan tudják használni, mert támogatja a lép, a máj és a hasnyálmirigy munkáját oly módon, hogy megfelelő szintre tudja hozni a vérben a cukrot. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1;B2-vitamin, niacin- és C-vitamin-tartalma.
Fogyasztása mindenkinek ajánlott, aki egészségesen szeretne táplálkozni, különösen előnyös lábadozó betegeknek, sportolóknak, gyerekeknek. Nagy rosttartalma miatt laktató hatású, ezért a fogyókúrázók étrendjébe is ajánlott beiktatni. Májvédő hatásából adódóan pedig jó a májbetegeknek. A tanulmányok azt bizonyítják, hogy szoros kapcsolat van a magas vérnyomás és a szervezet kálium hiánya között. A csicsóka-lé fogyasztásával el lehet kerülni a vérnyomás emelkedését, illetve az azzal kapcsolatos kellemetlenségeket.
A súlyfelesleggel küzdőknek kifejezetten ajánlott csicsókát fogyasztani. Ugyanis nagyon megfelel ahhoz, hogy elverje az éhséget, főleg azok számára, akik valójában nem is éhesek, csak unalmukban szeretnek valamit rágcsálni.

Felhasználása: A többi zöldséghez hasonlóan a csicsóka is nyersen fogyaszva a legegészségesebb, így jut belőle szervezetünkbe a legtöbb vitamin, ásványi anyag. A nyers, hámozott csicsókát rágcsálhatjuk főétkezések között, íze hasonló a karalábéhoz, káposztatorzsához, amelyet a legtöbb gyerek szeret. Nagyon ízletes kiegészítője a reggelinek, például vajas kenyérrel is fogyaszthatjuk. Elkészíthetjük köretnek is húsos, zöldséges ételek mellé. A sós vízben főtt csicsókát önállóan, vagy burgonyával vegyesen is kínálhatjuk. A krumplihoz hasonlóan süthetünk hasábokra vágott csicsókát, a burgonyánál azonban édesebb, ezért erősebb fűszerezést, sózást kíván. Friss salátákba is tehető.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése