Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 31., hétfő

Sajtos omlettkosárkák

" Igazi vendégváró falatkák."



Hozzávalók a tésztához:

·        20 dkg fehér liszt
·        10 dkg margarin
·        1 tojás
·        1 kiskanál só

Hozzávalók a töltelékhez:

·        15 dkg húsos fűstől szalonna
·        2 evőkanál olaj
·        1 kisebb fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        2 evőkanál tejfől
·        petrezselyem, só, bors
·        4 tojás
·        10 dkg trappista vagy edami sajt

A tésztához a lisztet a felolvasztott margarinnal egy tálban összemorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojást, a sót és jó alaposan összegyúrjuk. Ha szükséges, adunk hozzá annyi vizet, hogy egy közepesen lágy tésztát kapjunk. Amíg a töltelék készül, fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe tesszük.
A töltelékhez a szalonnát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben az olajon megpirítjuk. Ha elkészült a pörcöket kiszedegetjük, a visszamaradt zsírból kb. 2 evőkanálnyit a serpenyőben hagyunk. A többit félretesszük, később felhasználhatjuk mártásokhoz, tésztákhoz vagy egy jó kis zsíros kenyérhez. A hagymákat megtisztítjuk, megmossuk és apró kockákra vágjuk, majd beletesszük a serpenyőbe és kevergetve, nehogy megégjen aranybarnára pároljuk, pírítjuk.. Ezután lehúzzuk a tűzről. A sajtot lereszeljük. A tojásokat felverjük egy nagyobb tálban, hozzáadjuk a tejfölt, a szalonnapörcöket, a már kihűlt hagymát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet és a két gerezd zúzott fokhagymát és a reszelt sajtot is.
A tésztát elővesszük a hűtőből és lisztel behintett deszkán 1-2 mm vékonyra nyújtjuk. Ezután kb. 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. A muffinforma mélyedéseit kivajazzuk, majd kibéleljük a tésztakorongokkal. A tölteléket belekanalazzuk. Ha maradt még egy kis tészta, kis háromszögeket vágunk és a töltelék tetejére helyezzük. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.
Ha nem kívánjuk frissen elkészíteni, a tésztával, töltelékkel megtöltött muffinformát a mélyhűtőbe tesszük amíg a kosárkák megfagynak. Utána kivesszük, a kosárkákat egy mélyhűtőtasakba tesszük és ismét betesszük a fagyasztóba. Mikor kínálni szeretnénk, elővesszük őket és még úgy, fagyasztott állapotban sütőpapírral bélelt tepsire téve megsütjük. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése