· 1 nyers csülök (kb 1,5 kg)
· 4 gerezd fokhagyma, só, majoránna, bors, 2 evőkanál olaj
· 2 dl sör
A párolt káposztához:
A párolt káposztához:
· 1 kg lila káposzta
· 1 lila hagyma
· só, bors, 2-3 csipetnyi fahéj, őrölt kömény, morzsolt majoránna, cukor
· 1 dl félédes vörösbor
· 2 evőkanál ecet
· olaj
A csülköt alaposan megmossuk, majd a csontig, jó mélyen beirdaljuk. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük zúzott fokhagymával, szárított majoránnával, két kanál olajjal és ebben a pácban hagyjuk legalább 4 órán keresztül. Majd belerakjuk egy jénai tálba, ráöntjük a sört, lefedjük és 180-200 fokos sütőben addig sütjük, míg az egész megpuhul és a csontokat könnyen kihúzhatjuk belőle. Ekkor levesszük a fedőt és a levével gyakran locsolgatva enyhén megpirítjuk. Nekem kb. 4 óra kellett hozzá.
Burgonyapürével és párolt káposztával tálaltam.
Párolt káposzta:
A párolt káposztához a káposztát feldaraboljuk, vékony csíkokra vágjuk,
majd besózzuk. Kevés olajon megpároljuk az apró kockákra vágott
lilahagymát, majd hozzáadjuk a káposztát és felöntjük kb. két dl vizzel.
Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük egy kis majoránnával, örölt
köménnyel, fahéjjal, cukorral, ecettel. Amikor már majdnem puha,
hozzáadjuk a vörösbort is és további 20 percig pároljuk, ekkor már fedő
nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon.