Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 14., hétfő

Barackos túrós-mákos pite



Hozzávalók a tésztához:
·        30 dkg liszt
·        15 dkg margarin
·        2 evőkanál tejföl
·        5 dkg cukor
·        csipetnyi só

Hozzávalók a töltelékhez:
·        15 dkg mák
·        5 dkg búzadara
·        3 dl tej
·        15 dkg cukor
·        1 cs. vaníliás cukor
·        1 citrom reszel héja
·        25 dkg tehéntúró
·        5 dkg porcukor
·        3 tojásfehérje
·        egy barackbefőtt
·        6-8 evőkanál sárgabaracklekvár

A lisztet a lágy margarinnal egy tálban összemorzsoljuk, majd a tejföllel, cukorral és csipetnyi sóval összegyúrjuk. A kész tésztát lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy egy közepes méretű tepsit vagy kerek piteformát kibélelhessünk úgy, hogy az oldalát is befedje.
A mákot a darával összekeverjük és a forrásban levő tejbe szórjuk és 2-3 percig kevergetve összefőzzük. Ezután levesszük a tűzről és beleverjük a cukrot, a vaníliás cukrot,a reszelt citromhéjat és hagyjuk kihűlni. Amikor már langyos, belekeverjük az előzőleg villával áttört túrót is. A tojásfehérjéből a porcukorral együtt kemény habot verünk, majd óvatosan ezt is a mákos túrós töltelékhez keverjük. Ezután a tölteléket a tésztára simítjuk, a tetejére félbevágott barackszeleteket helyezünk, majd az egészet bekenjük sárgabaracklekvárral. Ha túl sűrű lenne a lekvárunk, egy kis vizet adunk hozzá, hogy jól kenhető legyen. 220 fokra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt megsütjük. Langyosan tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése