Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. március 15., csütörtök

A jól bevált tortaalapom



·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaó
·        10 evőkanál cukor
·        ½ csomag sütőpor
·        2 csipetnyi só
·        2 evőkanál víz
·        margarin a forma kikenéséhez


 Nagyon sokféle receptet kipróbáltam, több kevesebb sikerrel. Hol összeesett a tészta, hol a teteje lett olyan, mint egy mini piramis, vagy betonkemény lett a tésztája. Már már feladtam, amikor rátaláltam erre a receptre és azóta csak ezt sütöm, mindig nagyon jól sikerül. Bátran merem ajánlani. 

A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát, az enyém 23 cm átmérőjű és alaposan kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. A tojás sárgáját a cukorral habosra keverjük. Akkor jó, ha a cukor teljesen elolvadt és a sok keveréstől világossárga habot kapunk, sok apró légbuborékkal.  A tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a két kanál vizet, majd hozzácsurgatjuk  a sárgáját is. Végül finom mozdulatokkal egy fakanállal 1/3 részenként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz keverjük. 

A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk a kívánt lapmennyiségre.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm!Vittem a receptet,és hétvégén kipróbálom!!Nagyon jó kis receptjeid vannak!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Mellissina! Köszönöm, majd írd meg, hogy sikerült!

    VálaszTörlés