Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. június 21., kedd

Meggyszörp, meggylekvár



·        4 kg meggy
·        4 kg cukor
·        2 liter víz
·        3 evőkanál citromsav


Csak frissen szedett ép meggyszemeket használjunk. A gyümölcsöt alaposan mossuk meg, majd magozzuk ki. Tegyük egy nagy edénybe, kézzel enyhén nyomogassuk össze, majd keverjük hozzá a cukrot. Lefedve hűvös helyen hagyjuk állni egy napig. Másnap tegyük fel az edényt melegedni, takarékon egyszer forraljuk fel. Ne hagyjuk magára, időnként keverjük meg, nehogy leégjen. Ezután a gyümölcshúst szedjük ki egy nagyobb szűrővel és a megmaradt meggyléhez öntsünk két liter vizet és forraljuk fel. A tetején képződő habot egy nagyobb kanál segítségével vegyük le. Addig forraljuk kis lángon, míg az összes habot sikerül eltűntetni a tetejéről. Ez kb. 10-15 perc.
Ezután forrón jól zárható, tiszta, pl. literes kapcsos üvegekbe töltjük és 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen bontatlanul hónapokig eláll. Miután felbontottuk, két-három hét alatt fogyasszuk el, vagy tegyük hűtőszekrénybe.

A megmaradt meggyhúsból lekvárt készíthetünk. Adjunk hozzá kb. 30 dkg cukrot és kis lángon gyakori kevergetéssel kb. egy óráig  főzzük. . Én egy kicsit össze is turmixszóltam egy botturmixszal, hogy lágyabb, krémesebb legyen. Ízesíthetjük őrölt fahéjjal, szegfűszeggel is. Még forrón jól kitisztított befőttesüvegekbe tesszük, megnedvesített celofánnal majd az üveg fedelével légmentesen lezárjuk, és  az üvegeket 1 percig a tetejükre fordítjuk. Ezután mehetnek a száraz dunsztba legalább egy napig, de legjobb, ha két napig hozzá sem nyúlunk. Után bekerülhetnek a kamra polcaira.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése