Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. szeptember 30., péntek

Tepertős pogácsa rétegesen



·        60 dkg liszt
·        5 dkg élesztő
·        1 dl + 1 evőkanál tejfől
·        3 dl tej
·        15 dkg vaj vagy margarin
·        25 dkg darált tepertő
·        1 kiskanál mustár
·        1 csapott evőkanál só
·        bors
·        1 tojás a kenéshez


Az élesztőt egy kiskanál liszttel felfuttatjuk a langyos tejben, majd egy nagy keverőtálban a liszttel, sóval, szoba-hőmérsékletű margarinnal kézzel jól összegyúrjuk.. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Jól kidolgozzuk, ha kézzel nem bírunk vele, a robotgép dagasztóvilláit segítségül hívhatjuk. Ezután egy kilisztezett deszkára borítjuk és kb. 1/2 cm vékonyra kinyújtjuk. A darált tepertőt összekeverjük a mustárral és egy kanál tejföllel, sóval, borssal ízesítjük. Készen kapott tepertőkrémet is használhatunk, ebben az esetben nem szükséges a mustár és a tejföl hozzáadása, de rontani semmiképp nem ront rajta.

 A tepertőkrémet rákenjük a tésztára és az egészet óvatosan feltekerjük, mint egy tekercset. A nyújtófával kissé ellapítjuk, felébe egymásra hajtva, tiszta konyharuhával letakarva fél óráig langyos helyen kelesztjük. Majd ismét kinyújtjuk és az előbbi módon felcsavarjuk, lapítjuk, összehajtjuk, fél óráig letakarva pihentetjük. Fontos, hogy a hajtogatás mindig ugyanabba az irányba történjen, mert a pogácsa csak így lesz szép réteges. Ezt a műveletet összesen háromszor ismételjük. Végül  2 cm vastagra kinyújtjuk, a tetejét egy éles késsel rács alakban bevagdossuk, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat rátesszük egy sütőpapírral bélelt vagy margarinnal kikent tepsire, a tetejüket lekenjük a felvert tojással és betoljuk a 220 fokra előmelegített sütőbe. 15-20 perc alatt aranybarnára sülnek. A pogácsákat nem szabad lassú tűzön sütni, mert akkor hamar kiszáradnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése