Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 6., péntek

Mézes csirkemell, burgonyapürével, karamelles almamártással


·        60 dkg csirkemell
·        só, bors
·        csipetnyi gyömbér
·        2-3 csipetnyi pirospaprika
·        1 gerezd fokhagyma
·        1 evőkanál méz
·        20 dkg reszelt sajt
·        olaj a sütéshez

A csirkemellet megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Beletesszük egy mélyebb tálba, sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a fűszerekkel, 4-5 evőkanálnyi olajat adva hozzá. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük és ebben a pácban hagyjuk legalább 2 órán keresztül. Utána egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk és közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük a csirkemell filéket, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Burgonyapürével tálaljuk.

Karamelles almamártás:

·        1 kg alma
·        5 dkg margarin
·        ½ citrom leve
·        6 evőkanál cukor
·        3-4 csipet őrölt fahéj
·        2 csipet őrölt szegfűszeg

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a cukrot és közepes tűzön karamellizálni kezdjük. Ha már aranylóan barna, hozzáadjuk a margarint is. Folyamatosan kevergetjük, az elején felhabzik, de miután a margarin feloldódott a cukorban, a karamell bársonyosan sima lesz. Ekkor beletesszük  az almakockákat és átkeverjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel, majd belefacsarjuk a citromlevet és lefedve 2-3 percig pároljuk. Ezalatt az alma enyhén megpuhul, levet ereszt. A fedőt levéve átkeverjük és további  1-2 percig pároljuk. Még melegen tálaljuk, a sült csirkemellel, burgonyapürével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése