Sokszor sütöttem burgonyás, sós muffint, de mindig elfelejtettem feltenni a receptet. Valószínű azért, mert mindig maradékmentés volt, a maradék püréből készült. Ezúttal ez volt a terv, így külön megfőztem hozzá a krumplit. Sokféleképpen ízesíthető, variálható, a krumplis alap a lényeg. Adhatunk hozzá bacont, kolbászt, dinsztelt hagymát, gombát, kukoricát...:)
Borsóleves mellé sütöttem most, de önmagában is nagyon finom nasi, vacsorára, másnap reggelire tökéletes.
Hozzávalók:
- kb 45 dkg áttört főtt krumpli vagy püré
- 25 dkg liszt
- 3 tojás
- 12 dkg sonka, nálam most csirkemellsonka
- só, bors ízlés szerint
- csipetnyi őrölt szerecsendió ( elhagyható)
- 3 csipetnyi szárított metélőhagyma
- 1 tasak sütőpor
- kb 1,5 dl tej
- 1,2 dl olívaolaj
- liszt és margarin a muffin tepsi kenéséhez
- kb 10 dkg reszelt sajt a tetejére
Elkészítés:
- A szokásos módon járunk el, mint az összes muffinnál. Előszőr összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül a kettőt homogén masszává keverjük.
- Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, fűszereket, sót, sütőport és a felkockázott sonkát.
- A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tört krumplit és a tejet.
- Végül a két keveréket lazán összekeverjük.
- A muffin formát kikenjük margarinnal, lisztezzük és kanállal megtöltjük a mélyedéseket.
- A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses módban, 180 alul felül.
- A tészta tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 20-25 perc alatt megsütjük.
- Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta belseje, készen van.
- A formában hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat kívánok!
Nagyon jó ötlet. Szépek is lettek és biztos nagyon finomak.
VálaszTörlésKöszönöm szépen, gyorsan el is fogyott!🙂
TörlésNagyon guszta és finom lehet! Pogácsába szoktam elmenteni a megmaradt pürét, de nagyon tetszik ez a változat is kipróbálandó egyszer!
VálaszTörlésMaradékmentésnek is nagyon jó ötlet, de a lényeg hogy finom! És jó az is, hogy a különböző ízekkel lehet variálni, így mindig más és más íze lesz 🙂.
VálaszTörlés