Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. október 30., vasárnap

Burgonyás muffin


 

Sokszor sütöttem burgonyás, sós muffint, de mindig elfelejtettem feltenni a receptet. Valószínű azért, mert mindig maradékmentés volt, a maradék püréből készült. Ezúttal ez volt a terv, így külön megfőztem hozzá a krumplit. Sokféleképpen ízesíthető, variálható, a krumplis alap a lényeg. Adhatunk hozzá bacont, kolbászt, dinsztelt hagymát, gombát, kukoricát...:) 

Borsóleves mellé sütöttem most, de önmagában is nagyon finom nasi, vacsorára, másnap reggelire tökéletes. 


Hozzávalók:

  • kb 45 dkg áttört főtt krumpli vagy püré
  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 12 dkg sonka, nálam most csirkemellsonka
  • só, bors ízlés szerint
  • csipetnyi őrölt szerecsendió ( elhagyható)
  • 3 csipetnyi szárított metélőhagyma 
  • 1 tasak sütőpor
  • kb 1,5 dl tej
  • 1,2 dl olívaolaj
  • liszt és margarin a muffin tepsi kenéséhez
  • kb 10 dkg reszelt sajt a tetejére


Elkészítés:

  1. A szokásos módon járunk el, mint az összes muffinnál. Előszőr összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül a kettőt homogén masszává keverjük. 
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, fűszereket, sót, sütőport és a felkockázott sonkát.
  3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tört krumplit és a tejet.
  4. Végül a két keveréket lazán összekeverjük.
  5. A muffin formát kikenjük margarinnal, lisztezzük és kanállal megtöltjük a mélyedéseket.
  6. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses módban, 180 alul felül. 
  7. A tészta tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 20-25 perc alatt megsütjük. 
  8. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta belseje, készen van.
  9. A formában hagyjuk kihűlni. 









Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet. Szépek is lettek és biztos nagyon finomak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, gyorsan el is fogyott!🙂

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet! Pogácsába szoktam elmenteni a megmaradt pürét, de nagyon tetszik ez a változat is kipróbálandó egyszer!

    VálaszTörlés
  3. Maradékmentésnek is nagyon jó ötlet, de a lényeg hogy finom! És jó az is, hogy a különböző ízekkel lehet variálni, így mindig más és más íze lesz 🙂.

    VálaszTörlés