Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2021. június 16., szerda

Meggyes sajttorta, sütés nélkül


Sokan nem tudjátok, de én egyáltalán nem vagyok édesszájú. A gyerekek miatt rengeteg sütit, tortát készítek, maximum a krémeket kóstolom meg, hogy elég édes-e, de a kész sütiből már nem nagyon eszek. :) De! Egy kedvencem mégiscsak van, a gyümölcsös, nem túl édes torták, mint pl. ez a sajttorta is. Cukor csak a krémbe került, a meggyes réteget eritrittel édesítettem. Jól lehűtve, ebben a nagy melegben igen hűsítő és nagyon finom! :))
Az adagok egy 26 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak. A sajtkrémet készítés előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, úgy sokkal könnyebb krémesre keverni. A habtejszín viszont legyen jó hideg! 

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:
  • 25 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj
  • csipetnyi fahéj és gyömbér ( elhagyható)

A sajtkrémhez:
  • 50 dkg mascarpone  ( ha sajtosabb ízvilágot szeretnénk, akkor Philadelphia sajt vagy a mascarponés krémhez keverünk két evőkanálnyi natúr tömlős krémsajtot)
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 15 g por zselatin

A meggyes réteghez:
  • 50 dkg fagyasztott meggy vagy friss
  • ízlés szerinti cukor vagy eritrit ( én jó savanykásan, nem túl édesen szeretem)
  • 2 csapott evőkanál por zselatin
 

  1. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma szélét kibéleljük sütőpapírral. Én csíkokat szoktam vágni, és kis vajpöttyekkel odatapasztom.
  2. A zabkekszet késes aprítóban ledaráljuk, majd összekeverjük a mikróban felolvasztott vajjal, mehet bele a fahéj, gyömbér. 
  3. A keveréket a tortaforma aljába simítjuk, kézzel jó alaposan lenyomkodjuk. Nem baj, ha kicsit a forma oldalára is kerül. Míg készül a krém, betesszük a hűtőbe.
  4. Ezután elkészítjük a meggyes réteget a tetejére. A meggyet egy kis lábosba tesszük, cukorral édesítjük és  annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi. Kis lángon felforraljuk, 2-3 percig főzzük, majd egy botmixerrel enyhén pürésítjük. Akkor jó,  ha még maradnak benne egész megyszemek. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a zselatinport. Újra picit felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró! Ezután hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt elkészítjük a sajtkrémet. 
  5. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral krémesre keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd adagonként hozzákeverjük a mascarponés krémhez. Belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a kifacsart levet.  Gépi habverővel is keverhetünk rajta kicsit.
  6. A zselatin belekeverjük a hideg tejbe és hagyjuk állni pár percig, hogy a zselatin megduzzadjon. Utána egy kicsit felmelegítjük,  éppen csak annyira, hogy újra folyékony legyen. Én egy bögrében kevertem össze, majd pár másodpercig a mikróban melegítettem. Forralni nem szabad!
  7. A tejes zselatint még langyosan belekeverjük a krémsajtos tejszínes krémbe, jól eldolgozzuk, majd a lehűtött kekszalapra simítjuk. 
  8. Végül a tetejére borítjuk a szintén langyosra hűlt meggymártást és az egészet 3-4 órára hűtőbe tesszük. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen.
  9. Másnap leszedjük a tortakarikát,  a sütőpapírt és már szeletelhetjük is. Mentalevelekkel díszítettem. 






4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, szép magas a tölteléke. Nagyon finom lehetett a savanykás meggyes réteggel. Ilyen meleg nyári napokon különösen praktikus az ilyen sütés nélküli süti, és talán gyorsabban is elkészül 😊😄.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Katalin, ez modt tényleg nagyon jól sikerült! Felkerült a kedvencek közé!🙂🙂

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom édességet készítettél! Tudnám szeretni:-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Éva, itthon is nagy sikere lett.🙂

      Törlés