Az adagok egy 26 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak. A sajtkrémet készítés előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, úgy sokkal könnyebb krémesre keverni. A habtejszín viszont legyen jó hideg!
Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:
- 25 dkg zabkeksz
- 12 dkg vaj
- csipetnyi fahéj és gyömbér ( elhagyható)
A sajtkrémhez:
- 50 dkg mascarpone ( ha sajtosabb ízvilágot szeretnénk, akkor Philadelphia sajt vagy a mascarponés krémhez keverünk két evőkanálnyi natúr tömlős krémsajtot)
- 1 bio citrom reszelt héja és leve
- 10 dkg porcukor
- 3 dl habtejszín
- 1 dl tej
- 15 g por zselatin
A meggyes réteghez:
- 50 dkg fagyasztott meggy vagy friss
- ízlés szerinti cukor vagy eritrit ( én jó savanykásan, nem túl édesen szeretem)
- 2 csapott evőkanál por zselatin
- Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma szélét kibéleljük sütőpapírral. Én csíkokat szoktam vágni, és kis vajpöttyekkel odatapasztom.
- A zabkekszet késes aprítóban ledaráljuk, majd összekeverjük a mikróban felolvasztott vajjal, mehet bele a fahéj, gyömbér.
- A keveréket a tortaforma aljába simítjuk, kézzel jó alaposan lenyomkodjuk. Nem baj, ha kicsit a forma oldalára is kerül. Míg készül a krém, betesszük a hűtőbe.
- Ezután elkészítjük a meggyes réteget a tetejére. A meggyet egy kis lábosba tesszük, cukorral édesítjük és annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi. Kis lángon felforraljuk, 2-3 percig főzzük, majd egy botmixerrel enyhén pürésítjük. Akkor jó, ha még maradnak benne egész megyszemek. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a zselatinport. Újra picit felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró! Ezután hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt elkészítjük a sajtkrémet.
- A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral krémesre keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd adagonként hozzákeverjük a mascarponés krémhez. Belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a kifacsart levet. Gépi habverővel is keverhetünk rajta kicsit.
- A zselatin belekeverjük a hideg tejbe és hagyjuk állni pár percig, hogy a zselatin megduzzadjon. Utána egy kicsit felmelegítjük, éppen csak annyira, hogy újra folyékony legyen. Én egy bögrében kevertem össze, majd pár másodpercig a mikróban melegítettem. Forralni nem szabad!
- A tejes zselatint még langyosan belekeverjük a krémsajtos tejszínes krémbe, jól eldolgozzuk, majd a lehűtött kekszalapra simítjuk.
- Végül a tetejére borítjuk a szintén langyosra hűlt meggymártást és az egészet 3-4 órára hűtőbe tesszük. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen.
- Másnap leszedjük a tortakarikát, a sütőpapírt és már szeletelhetjük is. Mentalevelekkel díszítettem.
Nagyon guszta lett, szép magas a tölteléke. Nagyon finom lehetett a savanykás meggyes réteggel. Ilyen meleg nyári napokon különösen praktikus az ilyen sütés nélküli süti, és talán gyorsabban is elkészül 😊😄.
VálaszTörlésKöszönöm Katalin, ez modt tényleg nagyon jól sikerült! Felkerült a kedvencek közé!🙂🙂
TörlésNagyon guszta és finom édességet készítettél! Tudnám szeretni:-))
VálaszTörlésKöszönöm Éva, itthon is nagy sikere lett.🙂
Törlés