Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. november 6., vasárnap

Cukkini krémleves szerecsendióval

 

·        2 közepes cukkini
·        3 nagyobb krumpli
·        4 fej vöröshagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        1 fehérrépa
·        2 dl főzőtejszín
·        1,5-2 liter húsleves  alaplé
·        só, bors
·        1-2 csipetnyi őrölt szerecsendió
·        2-3 csipetnyi morzsolt zeller vagy petrezselyemzöld
·        olaj
·        2  csapott evőkanál liszt
·        reszelt parmezán vagy füstölt sajt a tetejére



A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, és egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A cukkinit megpucoljuk, a belsejét, magokat eltávolítjuk, majd felkockázzuk. A krumplit, fehérrépát megpucoljuk, az előbbit kockákra, az utóbbit karikákra vágjuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a cukkinit, krumplit, répát  és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. Meghintjük 2 evőkanál lisztel és jól átkeverjük.
Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter  alaplével. Sózzuk, borsozzuk, meghintjük szerecsendióval. A szerecsendiónak elég határozott, markáns íze, illata van, csínján bánjuk vele. Inkább kevesebbet tegyünk elsőre és ha még szükséges, ízlés szerint később  adhatunk még hozzá.  Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben 1 liter vízhez kb. 2-3 kockát tegyünk. Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel  vagy botturmixszal összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt és megszórjuk az apróra vágott zeller vagy petrezselyem zölddel. Lassú tűzön felforraljuk és készen is van. 

A tejszínt helyettesíthetjük tejföllel is. Ebben az esetben egy tojás sárgáját keverjünk ki 4 evőkanál tejföllel, majd a forró levesből adjunk hozzá két merőkanálnyit és ezzel sűrítjük a levest. Így már nem forraljuk fel többé , mert különben a tejföl összeugrik, csak melegítjük. Kb. 10 adag lesz belőle, egy öttagú családnak pont elég :-)) Ha kevesebbet szeretnénk, felezzük az adagokat.
Reszelt füstölt sajttal, parmezánnal vagy pirított zsemlekockákkal tálaljuk.  

2 megjegyzés:

  1. Ó! Én is szeretnék ilyen csészét!
    Mármint ne érts félre, biztos a leves is nagyon finom, meg minden... :D
    Na, de ez a csésze...

    VálaszTörlés
  2. Szia Verus!
    A blogodon található receptek közül ezt a levest készítettem el a Blogkóstoló 3. játékra.
    Ha meg akarod nézni, itt találod:
    http://www.farkaselet.blogspot.hu/2012/06/blogkostolo-3-cukkinikremleves-ahogy.html
    Köszönöm a lehetőséget és a receptet!

    VálaszTörlés