Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 11., péntek

Sárgaborsó krémleves


·        50 dkg sárgaborsó
·        2 fej vöröshagyma
·        5-6 gerezd fokhagyma
·        3 nagyobb krumpli
·        2-2 sárgarépa, fehérrépa
·        2 dl tejföl
·        2 tojás sárgája
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, 2 babérlevél
·        egy csipetnyi szódabikarbóna
·        zellerzöld
·        3 evőkanál olaj
·        pirított szalonnakockák  vagy pirított kolbászkarikák a tetejére



A hagymákat megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd egy kevés olajon gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. A zöldségeket megpucoljuk, apró karikákra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és felkockázzuk. Ha a hagyma már megpuhult, hozzáadjuk a zöldségeket és a zúzott fokhagymát is. Közepes tűzön 1-2 percig kevergetjük, vigyázva arra, nehogy a fokhagyma megpiruljon, mert akkor keserű lesz. 
 Beletesszük a jól megmosott sárgaborsót és felöntjük  2 liter húsleves alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Ebben az esetben  2-3 kockát tegyünk a levesbe. Beletesszük a szódabikarbónát is, ettől a sárgaborsó sokkal hamarabb megpuhul. egy kicsit fel fog habzani, ez egy kanállal leszedegetjük a tetejéről. Amennyiben a sárgaborsót előző este beáztatjuk, akkor ez a mozzanat elhagyható.
Az egészet felforraljuk, majd lassú tűzön puhára főzzük. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet. Egy kis tálkában a tejfölt összekeverjük a tojássárgákkal, majd egy merőkanálnyit teszünk bele  a forró levesbe. Elkeverjük, majd hozzáadjuk a még forró leveshez. Ezután már nem forraljuk fel a levest, csak melegítjük.
Pirított zsemlekockákkal, és/vagy apróra vágott pirított szalonnával, kolbászkarikákkal tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése