Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. május 27., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta




Hozzávalók:

  • fél kg filézett csirkecomb vagy csirkemell
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paprika, paradicsom
  • só, bors, csipetnyi majoránna
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl 
  • olaj

Hozzávalók a palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • kb. 2 dl buborékos ásványvíz vagy szóda
  • csipetnyi só
  • 3 evőkanál olaj
+ tejföl a tetejére

  1. Először elkészítjük a tölteléket, ami lényegében egy csirkepörkölt. A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát is.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a szintén felkockázott húsit is.
  3. Felöntjük annyi vízzel ami éppen csak, hogy ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a szaftból, majd ha egy kicsit kihűlt éles késsel apróra vágjuk. Darálhatjuk is, de szerintem bőven elég, ha felaprítjuk. 
  5. A megmaradt szaftot sózzuk, borsozzuk majd az egészet botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Majd visszatesszük a tűzre és lassú tűzön felforraljuk. 
  6.  A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, ha kell adhatunk hozzá egy kis vizet is. A forró szaftból egy merőkanálnyit keverünk a lisztes tejfölös habarásba, majd az egészet visszaöntjük a szaftba. Pár keverés után besűrűsödik. 
  7. A szószból néhány evőkanálnyit teszünk a felaprított csirkére és az egészet villával kicsit krémesre keverjük. Így a töltelékünk és a szószunk készen is van.
  8. Ezután hagyományos módon kisütjük a palacsintákat. A lisztet, tojásokat, tejet, sót, vizet csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd egy enyhén kiolajozott palacsintasütőben egyenként mindkét oldalát megsütjük. Én egy kicsit vastagabb palacsintákat szoktam sütni. Kb. 8-10 palacsinta lesz. 
  9. Végül megtöltjük a  palacsintákat. A töltelékből kb. 2 evőkanálnyit teszünk a palacsinta alsó felére, a két oldalát behajtjuk, majd mint egy tekercset feltekerjük. Kiolajozott hőálló tálba vagy tepsibe rakosgatjuk, meglocsoljuk a szaft felével, teszünk rá pár evőkanál tejfölt is és kb.  percre betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
  10. Tálaláskor a maradék szafttal meglocsoljuk! Szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet is. 




Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése