Hozzávalók:
- fél kg filézett csirkecomb vagy csirkemell
- 1 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1-1 paprika, paradicsom
- só, bors, csipetnyi majoránna
- 1 kiskanál pirospaprika
- 1 csapott evőkanál liszt
- 2 dl tejföl
- olaj
Hozzávalók a palacsintához:
- 20 dkg liszt
- 2 db tojás
- 3 dl tej
- kb. 2 dl buborékos ásványvíz vagy szóda
- csipetnyi só
- 3 evőkanál olaj
+ tejföl a tetejére
- Először elkészítjük a tölteléket, ami lényegében egy csirkepörkölt. A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát is.
- Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a szintén felkockázott húsit is.
- Felöntjük annyi vízzel ami éppen csak, hogy ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
- Ha a hús megpuhult, kivesszük a szaftból, majd ha egy kicsit kihűlt éles késsel apróra vágjuk. Darálhatjuk is, de szerintem bőven elég, ha felaprítjuk.
- A megmaradt szaftot sózzuk, borsozzuk majd az egészet botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Majd visszatesszük a tűzre és lassú tűzön felforraljuk.
- A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, ha kell adhatunk hozzá egy kis vizet is. A forró szaftból egy merőkanálnyit keverünk a lisztes tejfölös habarásba, majd az egészet visszaöntjük a szaftba. Pár keverés után besűrűsödik.
- A szószból néhány evőkanálnyit teszünk a felaprított csirkére és az egészet villával kicsit krémesre keverjük. Így a töltelékünk és a szószunk készen is van.
- Ezután hagyományos módon kisütjük a palacsintákat. A lisztet, tojásokat, tejet, sót, vizet csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd egy enyhén kiolajozott palacsintasütőben egyenként mindkét oldalát megsütjük. Én egy kicsit vastagabb palacsintákat szoktam sütni. Kb. 8-10 palacsinta lesz.
- Végül megtöltjük a palacsintákat. A töltelékből kb. 2 evőkanálnyit teszünk a palacsinta alsó felére, a két oldalát behajtjuk, majd mint egy tekercset feltekerjük. Kiolajozott hőálló tálba vagy tepsibe rakosgatjuk, meglocsoljuk a szaft felével, teszünk rá pár evőkanál tejfölt is és kb. percre betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
- Tálaláskor a maradék szafttal meglocsoljuk! Szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet is.
Jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése