Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. február 18., péntek

Rakott burgonya besamel mártással

" A hagyományos recepttől egy kissé eltértem, Limara oldalán olvastam ezt a lehetőséget és nagyon megtetszett, gondoltam kipróbálom. A lényeg, hogy a burgonyákat nem főzni, hanem sütni kell. Teljesen más íze lett így a kész ételnek, nagy sikert arattam vele itthon"




·        1,5 kg burgonya
·        4-5 tojás
·        1 szál kolbász
·        egy fél fej vöröshagyma
·        5 dkg reszelt sajt, tejföl

A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, majd karikákra, illetve ha nagyok, akkor előbb hosszában ketté, majd kb. fél cm vékonyra vágjuk és forró olajban kisütjük. Nem sütjük meg teljesen, csak félig, olyan szép sárga maradjon. Papírtőrlővel bélelt tányérra szedjük ki, hogy a felesleges olajt felfogjuk.  A tojásokat megfőzzük, majd ha kihűlt megpucoljuk és tojásszeletelőn vékony karikákra szeleteljük.
A kolbász ízlés szerint lehet parasztkolbász, füstölt puhább vagy félkemény kolbász is, én most nyers sütőkolbászt választottam, ezt előbb egy serpenyőben kevés zsíron megsütöttem és ez került a rakottasba. A mártást elkészítjük.
Előveszünk egy római vagy más, tűzálló tálat és rétegenként lerakjuk a hozzávalókat. Először egy réteg burgonya, egy kicsit megsózzuk, majd erre jönnek a tojás és kolbászkarikák. Bőven meglocsoljuk a mártással, majd ismét jöhet egy réteg és ezt ezt addig ismételjük amíg a hozzávalók elfogynak. A tetejére rákanalazzuk a maradék mártást, ha elfogyott, tejföllel helyettesíthetjük. A fél fej hagymát vékonyan felszeleteljük és elszórtan ráhelyezzük a rakott burgonya tetejére. Lefedjük a tálat, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és kb. 25-30 percig sütjük. Ezután levesszük a fedőt, megszórjuk az étel tetejét a reszelt sajttal és még annyi időre visszatesszük a sütőbe, hogy a sajt szépen elolvadjon.



Besamel mártás: 4 dkg margarin, 4 dl tej, 2 púpos evőkanál liszt, só, bors, ½ kiskanál pirospaprika, 2-3 dl tejföl

A margarint felolvasztjuk, nem pirítjuk, mert úgy megváltozik az íze. Miután megolvadt, belekeverjük a pirospaprikát majd hozzáadjuk a három evőkanál lisztet és néhányszor gyorsan átkeverjük. Majd felengedjük a forró tejjel és sűrű péppé főzzük. Folyamatosan kevergetjük, mert könnyen leéghet. Kb. 5 percig takarékon forraljuk. Ezután levesszük a tűzről, majd ha már kihűlt egy kicsit, belekeverjük a tejfölt is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése