Életem első babkája, külalakra nem lett tökéletes, de annál finomabb! Eredetileg csokis változatban szerettem volna megsütni, de mivel a gyerekek annyi csokis sütit, csigát, kalácsot esznek, gondoltam ez legyen egy kicsit más. Még a mákos verzión gondolkodtam, de végül a fahéjas mellett dönttöttem. Nem bántam meg, sütés közben isteni illatok terjengtek a konyhában és a végeredmény is magáért beszélt. Másnapra szinte mind elfogyott, pedig elég nagyocska volt. Szeletelve, vajjal megkenve, vagy csak önmagában, kakaó vagy kávé mellé tökéletes!
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
 - 2 tojás sárgája
 - 3 evőkanál cukor
 - 2,5 dkg friss élesztő
 - kb. 2.5 dl tej
 - két csipetnyi só
 - 5 dkg puha vaj
 
Hozzávalók a krémhez:
- 100 g olvasztott vaj
 - 3 csapott evőkanál őrölt fahéj
 - 10 dkg barna vagy nádcukor
 - kb maréknyi dió durvára darálva (én mozsárban törtem össze)
 
Szirup a tetejére: 
- 1 dl víz
 - ugyanannyi cukor
 
- 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
 - Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, puha vajat, a két tojássárgát és a a felfuttatott élesztőt.
 - Rugalmas, kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük.
 - Közben elkészítjük a krémet. A cukrot, fahéjat hozzáadjuk a puha vajhoz és krémesre keverjük.
 - Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd pár perc pihentetés után kb.3 mm vékonyra téglalapra nyújtjuk.
 - Óvatosan megkenjük a krémmel, megszórjuk a dió 3/4 részével és hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a beiglit.
 - Hosszában kettévágjuk, majd a két részt óvatosan úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes fele legyen felfele.
 - A fonatot átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt formába, megszórjuk a maradék dióval és további 20 percig kelesztjük. Az én formám 8 cm magas, 30 cm hosszú és 12 cm széles.
 - 170 fokos előmelegített sütőben alsó felsó módban aranybarnára sütjük. Kb. 40-45 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen.
 - Eközben elkészítjük a szirupot. A cukrot összekeverjük a vízzel és egyet forralunk rajta.
 - Miután megsült, a sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a sziruppal. A formában hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Persze a gyerekek már langyosan elkezdték csipegetni...:)
 





Nagyon guszta lett a kalácsod! Ezt az elnevezést még nem is hallottam, de hasonló nyitott fonatot már többször sütöttem. Fahéjjal nagyon finom lehetett, el is hiszem, hogy hamar elfogyott 😊
VálaszTörlésKöszönöm Kati!🙂
TörlésNagyon csábító kinézetre is ! Szinte érzem az illatát imádom a fahéjas sütiket!
VálaszTörlésNekem a fahéj a kedvenc fűszerem!🙂
Törlés