Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. június 6., szombat

Fahéjas diós babka


Életem első babkája, külalakra nem lett tökéletes, de annál finomabb! Eredetileg csokis változatban szerettem volna megsütni, de mivel a gyerekek annyi  csokis sütit, csigát, kalácsot esznek, gondoltam ez legyen egy kicsit más. Még a mákos verzión gondolkodtam, de végül a fahéjas mellett dönttöttem. Nem bántam meg, sütés közben isteni illatok terjengtek a konyhában és a végeredmény is magáért beszélt.  Másnapra szinte mind elfogyott, pedig elég nagyocska volt.  Szeletelve, vajjal megkenve, vagy csak önmagában, kakaó vagy kávé mellé tökéletes!

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • kb. 2.5 dl tej
  • két csipetnyi só
  • 5 dkg puha vaj

Hozzávalók a krémhez:
  • 100 g  olvasztott vaj
  • 3 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • 10 dkg barna vagy nádcukor
  • kb maréknyi dió durvára darálva (én mozsárban törtem össze)

Szirup a tetejére: 
  • 1 dl víz
  • ugyanannyi cukor

  1. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, puha vajat, a két tojássárgát és a a felfuttatott élesztőt. 
  3. Rugalmas, kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
  4. Közben elkészítjük a krémet. A cukrot, fahéjat hozzáadjuk a puha vajhoz és krémesre keverjük.
  5. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd pár perc pihentetés után kb.3 mm vékonyra téglalapra nyújtjuk. 
  6. Óvatosan megkenjük a krémmel, megszórjuk a dió 3/4 részével és hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a beiglit.
  7. Hosszában kettévágjuk, majd a két részt óvatosan úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes fele legyen felfele. 
  8. A fonatot átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt formába, megszórjuk a maradék dióval és további 20 percig kelesztjük. Az én formám 8 cm magas, 30 cm hosszú és 12 cm széles. 
  9. 170 fokos előmelegített sütőben alsó felsó módban aranybarnára sütjük. Kb. 40-45 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen.
  10. Eközben elkészítjük a szirupot. A cukrot összekeverjük a vízzel és egyet forralunk rajta.
  11. Miután megsült, a sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a sziruppal. A formában hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Persze a gyerekek már langyosan elkezdték csipegetni...:)





Jó sütögetést kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kalácsod! Ezt az elnevezést még nem is hallottam, de hasonló nyitott fonatot már többször sütöttem. Fahéjjal nagyon finom lehetett, el is hiszem, hogy hamar elfogyott 😊

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csábító kinézetre is ! Szinte érzem az illatát imádom a fahéjas sütiket!

    VálaszTörlés