Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. január 18., szerda

Foszlós, fonott kalács

 


·        16 dkg rétesliszt
·         50 dkg finomliszt
·        2 tojás sárgája
·        6 dkg margarin
·        1 evőkanál olaj
·        11 g szárított élesztő
·        2-3 csipetnyi só
·        15 dkg cukor
·        2 csomag vaníliás cukor (20 g)
·        1 citrom reszelt héja
·        kb. 2,7 dl tej
·        1 felvert tojás a kenéshez
·        1 kisebb citrom leve


Max oldalán olvastam ezt a receptet, egy kis átalakítással, de fantasztikusra sikeredett. Nagy köszönet érte.

Először is nagyon fontos, a hogy  a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek. A kétféle lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, szárított élesztőt, sót, valamint a reszelt citromhéjat. A meleg tejbe tesszük a margarint, a vaníliás cukrot, egy kanál olajat, a két tojás sárgáját. Míg a margarin megolvad, a tej is langyosra hűl. Ekkor hozzáadjuk a liszthez és alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk. majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Közepesen kemény tésztát kell hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára duplájára kelesztjük. Nálunk most nem volt elég meleg a konyhában, nehezen is kelt meg, sokat kellett várni. Szárított élesztő helyet használhatunk persze friss élesztőt is, ebben az esetben 5 dkg-ot és a lisztbe keverés előtt futtassuk fel egy kis cukros langyos tejben.



 Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 6 darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Majd mindegyik darabot sodorjuk ki kb. 30-35 cm hosszú egyforma hengerré és készítsünk belőlük két  fonatot. Végül az egyik fonatot enyhén megnyomkodva tegyük rá a másikat. Kenjük le az egészet a felvert tojással majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakva, toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük 45 percig. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojás sárgával. A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 15 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tál nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.




3 megjegyzés:

  1. Szerintem igazán jól sikerült! Ha elfogadsz egy tanácsot, csinálj egy olyat ahol a két fonást csinálsz, egy hármast alulra, arra pedig egy kettest. Össze fog kelni, és szép magas lesz.

    VálaszTörlés
  2. Kedves vagy, köszönöm a tanácsot is, mindenképp ki fogom próbálni. Most egy kakaós kalácsban gondolkodom, valahogy belejöttem ebbe a kalácsütögetésbe.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek a kalácsaid. Kedvet kaptam készíteni egyet. :)

    VálaszTörlés