Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2020. május 7., csütörtök

Sajtos-kolbászos lepénykék


Ez a recept a burgonyás pogácsa sütése közben született. A gyerekek imádnak a maradék tésztával játszani, gyúrni, formázni. Most rajtam volt a sor....:)
A pogácsák szaggatása után megmaradt kis tésztadarabokat összegyúrtam, kézzel kissé ellapogattam, olyan tenyérnyi méretűre, a tetejét lekentem felvert tojással. Pár kolbászkarikát és sajtot tettem rá, és ment is a meleg  sütőbe. Akkora sikere lett, hogy azóta külön sütöm! :)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 2 közepes főtt burgonya ( lehet bármilyen, héjában főtt vagy akár megmaradt püré)
  • 2 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
  • 1 kiskanál só
  • csipetnyi cukor
  • kb 3 dl tej
  • 5 dkg zsiradék ( nálam most kacsazsír, de lehet vaj, margarin is)
  • kolbászkarikák és sajt a tetejére ( nálam füstölt edami)
  • +1 tojás a kenéshez

  1. A krumplikat sós vízben puhára főzzük, még melegen villával összetörjük. Én héjában szoktam főzni, de lehet pucoltan, kockákra vágva is. 
  2. Az élesztőt elmorzsoljuk kevés langyos, cukrozott tejben és felfuttatjuk. A szárított élesztőt nem kell felfuttatni, azt csak keverjük simán a liszthez. 
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összetört krumplit, felfuttatott élesztőt, sót, olvasztott zsiradékot és a maradék tejet. 
  4. Robotgéppel néhány percig dagasztjuk a tésztát, én az elején kézzel összegyúrom, úgy a gépnek könnyebb dolgozni. Lágy, enyhén még ragacsos tésztát kapunk. A tej hozzáadásával tudunk a tészta állagán javítani, ha túl kemény, adunk még hozzá, ha nagyon lágy, akkor pici lisztet pótlunk. 
  5. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
  6. A megkelt tésztát lisztezett deszkára vagy sütőpapírra borítjuk és kb. 1,5-2 cm-re kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. A pogácsákat kézzel ovális formára ellapogatjuk. 
  7. A tetejüket megkenjük a felvert tojással, elrendezgetjük rajta a kolbászkarikákat és a szabad helyekre kis sajtdarabkákat nyomkodunk. Persze készíthetjük úgy is, hogy először megszórjuk reszelt sajttal és után tesszük rá a kolbászt. :) A merészebbek tehetnek rá hagymakarikákat is. 
  8. 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük. 







5 megjegyzés:

  1. De guszták lettek, nagyon kreatív voltál :) jó ötlet volt elkészíteni őket, most szívesen falatoznék belőlük, akár hagymával is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi Kati! Én a levesedre ugranék!🙂🙂

      Törlés
  2. Ez nagyon pöpec! Hétvégén csinálok a fiúknak. Köszönöm az ötletet.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik! Majd írd meg, hogy sikerült!🙂

      Törlés
  3. Hány perc alatt fogyott el? Betolták mindjárt, gondolom!

    VálaszTörlés