Ez a recept a burgonyás pogácsa sütése közben született. A gyerekek imádnak a maradék tésztával játszani, gyúrni, formázni. Most rajtam volt a sor....:)
A pogácsák szaggatása után megmaradt kis tésztadarabokat összegyúrtam, kézzel kissé ellapogattam, olyan tenyérnyi méretűre, a tetejét lekentem felvert tojással. Pár kolbászkarikát és sajtot tettem rá, és ment is a meleg sütőbe. Akkora sikere lett, hogy azóta külön sütöm! :)
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 közepes főtt burgonya ( lehet bármilyen, héjában főtt vagy akár megmaradt püré)
- 2 dkg friss élesztő vagy 1 zacskó szárított
- 1 kiskanál só
- csipetnyi cukor
- kb 3 dl tej
- 5 dkg zsiradék ( nálam most kacsazsír, de lehet vaj, margarin is)
- kolbászkarikák és sajt a tetejére ( nálam füstölt edami)
- +1 tojás a kenéshez
- A krumplikat sós vízben puhára főzzük, még melegen villával összetörjük. Én héjában szoktam főzni, de lehet pucoltan, kockákra vágva is.
- Az élesztőt elmorzsoljuk kevés langyos, cukrozott tejben és felfuttatjuk. A szárított élesztőt nem kell felfuttatni, azt csak keverjük simán a liszthez.
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az összetört krumplit, felfuttatott élesztőt, sót, olvasztott zsiradékot és a maradék tejet.
- Robotgéppel néhány percig dagasztjuk a tésztát, én az elején kézzel összegyúrom, úgy a gépnek könnyebb dolgozni. Lágy, enyhén még ragacsos tésztát kapunk. A tej hozzáadásával tudunk a tészta állagán javítani, ha túl kemény, adunk még hozzá, ha nagyon lágy, akkor pici lisztet pótlunk.
- Letakarva a duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára vagy sütőpapírra borítjuk és kb. 1,5-2 cm-re kinyújtjuk. Pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk. A pogácsákat kézzel ovális formára ellapogatjuk.
- A tetejüket megkenjük a felvert tojással, elrendezgetjük rajta a kolbászkarikákat és a szabad helyekre kis sajtdarabkákat nyomkodunk. Persze készíthetjük úgy is, hogy először megszórjuk reszelt sajttal és után tesszük rá a kolbászt. :) A merészebbek tehetnek rá hagymakarikákat is.
- 180 fokos előmelegített sütőben 20 perc alatt megsütjük.
De guszták lettek, nagyon kreatív voltál :) jó ötlet volt elkészíteni őket, most szívesen falatoznék belőlük, akár hagymával is :)
VálaszTörlésKöszi Kati! Én a levesedre ugranék!🙂🙂
TörlésEz nagyon pöpec! Hétvégén csinálok a fiúknak. Köszönöm az ötletet.
VálaszTörlésÖrülök, hogy tetszik! Majd írd meg, hogy sikerült!🙂
TörlésHány perc alatt fogyott el? Betolták mindjárt, gondolom!
VálaszTörlés