Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. március 4., péntek

Csokoládés diótorta


Hozzávalók a tortalaphoz:
·        6 tojás
·        8 evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaópor
·        10 evőkanál cukor
·        1 csomag sütőpor
·        2 evőkanál víz
·        késhegynyi só

Hozzávalók a krémhez:
·        3 tojás
·        13 dkg darált dió
·        20 dkg cukor
·        30 dkg margarin
·        2 evőkanál rumaroma

Hozzávalók a csokimázhoz: 3 púpos evőkanál kakaópor, 3 evőkanál cukor, 5 dkg margarin, 4-5 evőkanál tej

A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát, kivajazzuk és kilisztezzük. A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben, kb. 45 percig sütjük. Sütés közben ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert különben a tészta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 3 lapra. Ezután következik a krém.

A krémhez a tojásokat a cukorral, darált dióval elkavarjuk, majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint egy tálkában  egy kissé felolvasztjuk, majd krémesre kikeverjük. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni. Amikor már kellően kenhető, a lapokat megkenjük a krémmel úgy, hogy a tetejére is jusson. 

A kakaómázhoz a kakaóport, a cukorral néhány evőkanál tejjel csomómentesre kikeverünk, majd néhány perc alatt lassú tűzőn összefőzzük. Közben kevergetjük, hogy le ne égjen. Beletesszük a margarint és addig keverjük, amíg fel nem olvad. Egy kicsit hagyjuk hűlni, dermedni. Ha már kellően kenhető, bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát, diódarabokkal díszíthetjük. Néhány órára betesszük a hűtőszekrénybe.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése