Bíborka egyik nagy kedvence! Ritkán veszek marhahúst, még ritkábban készül marhapörkölt... De kis drágám már hónapok óta nyaggat, hogy vörösboros marhapörköltet szeretne enni...olyan jó volt a tavalyi...ezzel a lendülettel elmentem húst venni, és túl az első...második sokkon, hogy egy kg marhacomb majd 5000 forint, bevásároltam.
Kis trükköt osztok meg, bizonyára többen ismeritek, nagymamáink gyakran alkalmazták. Sajnos a hús az istenért sem akart megpuhulni, 2 óra után is kb. betonkemény volt, így adtam hozzá egy csipetnyi szódabikarbónát. Csodát tesz, kb. 20 perc múlva a husi finom, lágy, omlós lett. Vigyázni kell vele, tényleg csak nagyon keveset, késhegynyit kell használni, különben megérződik az ízén.
Ami különlegessé teszi a mi pörköltünket, hogy a bor mellett egy kis áfonyadzsem is került bele. Igen, bele, nem mellé. Nagyon finom ízvilág kerekedik így ki. Tálaláskor is szoktam mellé tenni. :))
Hozzávalók:
- 1,5 kg marhahús, nálam most comb
- 2-2 paprika, paradicsom
- 4 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- zsír vagy olaj
- fűszerek: só, bors, pirospaprika, szárított kakukkfű, rozmaring, babérlevél, borókabogyó, őrölt kömény
- 1evőkanál áfonyadzsem
- 2 dl száraz vörösbor, nálam most villányi Cabarnet Sauvignon
- Az apróra vágott hagymát kevés zsiradékon megdinszteljük. A végén hozzákeverjük a zúzott fokhagymát, átkeverjük, de vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
- Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, paradicsomot, sózzuk, borsozzuk. Pár percig pároljuk.
- Az alaphoz hozzáadjuk a husit, jól átforgatjuk, majd levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fűszereket. Kb. 2-3 csipetnyi mindenből, őrölt pirospaprikából 1 evőkanálnyit. De persze ízlés szerint.
- Felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, majd fedő alatt, takarékon főzni kezdjük. Az elfőtt vizet pótoljuk.
- Amikor a husi majdnem kész, puha, hozzáadjuk a bort és az áfonyadzsemet. További kb. 20 percig fedő nélkül főzzük, de mindenképp addig, míg szépen besűrűsödik. Ha szükséges, utána ízesítünk.
- Héjában főtt krumplival szoktam tálalni, de nagyon finom tarhonyával, rizzsel, galuskával is.
Nagyon guszta, finom ebédet főztél! A vörösboros marhapörkölt nálunk is nagy kedvenc. De az áfonyadzsemmel még finomabb, különlegesebb lehet 😋.
VálaszTörlésKöszönöm szépen. Nem sok étel van, amit mindhárom gyerkőcőm imád, ez az egyik.🙂🙂
VálaszTörlés