Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. január 9., vasárnap

Mentaszörp


       

·        6-8 bögre (2,5 dl) mentalevél
·        8 kg cukor
·        4 liter víz
·        4 citrom
·        1 evőkanál  citromsav


A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot. Kevergetjük, amíg fel nem oldódik és  addig melegítjük, míg bugyborékolni kezd. A mentaleveleket megmossuk, lecsepegtetjük, 3 citromot vékony szeletekre vágunk.  Ha már enyhén forr a szirup, beletesszük a mentaleveleket, a citromszeleteket, citromsavat és egy citrom kifacsart levét. Ezután lehúzzuk a tűzhelyről és két napig pihentetjük, naponta kétszer-háromszor megkevergetjük. Szörpünket harmadnap ismét felforrósítjuk, de arra vigyázzunk, hogy ne forrjon, hogy a vitaminok benne maradjanak. Még forrón jól zárható üvegekbe töltjük. 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki) Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz.  Tartósítószer nem kell hozzá, hűvös helyen hónapokig eláll.

A mentáról: a borsmenta hatékony a megfázás, influenza, valamint fejfájás, izom- és ízületi fájdalmak ellen. Gyomor-, és bélzavarok, emésztőszervek megbetegedése esetén, görcsökben, felfúvódás, epezavarok megakadályozására, érzéstelenítő, pangáscsökkentő, fertőzésmegelőző. Étvágygerjesztőnek is kiválóan alkalmas, vértisztító hatása van. Torokbántalmak és rekedtség ellen gargalizálni, gyulladásokra borogatásként, valamint inhalálásra.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése