Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 12., vasárnap

Csülök pékné módra



A csülök előfőzéséhez:

·        1 nyers sertéscsülök ( kb. 1,5-2 kg)
·        1 evőkanál só
·        7-10 szem egész bors
·        3 babérlevél
·        1 csapott kiskanál majoránna
·        1 vöröshagyma
·        3-4 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

·        4-5 evőkanál zsír
·        1,5 kg burgonya
·        5 közepes fej vöröshagyma
·        6 gerezd fokhagyma
·        só, bors, csipetnyi morzsolt majoránna
·        3-4 csipetnyi őrölt pirospaprika
·        fél liter sör
·        tálaláshoz apróra vágott friss petrezselyem

A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és beletesszük a sót, borst, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról. Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, darabokra szedjük sózzuk, borsozzuk, enyhén megszórjuk majoránnával. 

A burgonyát megmossuk, megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. A vöröshagymát szintén megpucoljuk, majd félbe és ismét félbe vágjuk, a fokhagymát megtisztítjuk. A csülökdarabokat a burgonyával együtt egy nagyobb tepsiben elrendezgetjük, mellérakosgatjuk a felvágott hagymadarabokat, valamint az egész fokhagymákat. Az egészre zsírdarabokat teszünk, enyhén utána ízesítjük borssal, sóval, meghintjük pirospaprikával és lefóliázzuk. 200 fokra előmelegített sütőbe toljuk és kb. 20 percig pároljuk, hogy a burgonya megpuhuljon. Ezután levesszük a fóliát, lazán átkeverjük az egészet, meglocsoljuk egy kevés sörrel és kb. 1 óra alatt ropogósra sütjük. Negyedóránként sörrel locsoljuk, míg készen nem lesz. Ha van friss petrezselymünk, a végén megszórjuk vele a kész ételt. 


3 megjegyzés:

  1. Fejedelmi étel, a fiúk nagyon szeretik a csülköt nálunk:) Szerintem ezt az ételt én még nem is készítettem el soha, csak hasonlót.Szép vasárnapot kívánok:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszik, mi nagyon szeretjük :-) Nem egy oltári bonyolult étel, nyugodtan készítsd el legközelebb, garantáltan sikered lesz vele :.)

      Törlés
  2. Ezt is nagyon szeretem, és a kedvenc egytálételem:)) Én is szoktam készíteni, a fiaim nagyon imádják!:-)

    VálaszTörlés