Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2012. február 1., szerda

Gyömbéres mazsolás kalács


·        60 dkg finomliszt
·         5 dkg friss élesztő
·        2 tojás sárgája
·        kb. 2,7 dl tej + egy kevés, ha a tészta kívánja
·        2 evőkanál olaj
·        1 kiskanál őrölt gyömbér, 1 kk. őrölt fahéj, 1 kk. őrölt szegfűszeg
·        3 csipetnyi só
·        15 dkg cukor
·        3 csomag vaníliás cukor 
·        1 narancs reszelt héja
·        5 dkg mazsola
·        1 felvert tojás a kenéshez


Mint minden kelt tésztánál itt is fontos, a hogy a tészta hozzávalói szoba-hőmérsékletűek legyenek.

Az élesztőt felfuttatjuk az enyhén cukros langyos tejben. A mazsolát forró vízbe áztatjuk. A lisztet beleszitáljuk egy nagy tálba, hozzáadjuk a cukrot, 2 csomag vaníliás cukrot, sót, 2 tojás sárgáját, reszelt narancshéjat, a fűszereket, a megpuhult mazsolát,  majd a felfuttatott élesztős tejet. Alaposan összekeverjük, kézzel összegyúrjuk, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, hozzáadva a két kanál olajat,  kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk. Ha kemény, nehezen gyúrható, akkor egy kis tejjel lazítsuk. Közepesen kemény tésztát kell, hogy kapjunk, akkor jó, he nem ragad a kezünkhöz és könnyen elválik a tál oldalától.

Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 1-1,5 óra alatt a duplájára kelesztjük. Ha nagyon nem akar megkelni, tegyük a kelesztő tálat a sütőbe, 50-55  fokra.

Ha a tészta megkelt, borítsuk egy lisztezett deszkára, enyhén gyúrjuk át, osszuk 3 egyenlő darabra, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb nyújtani, formázni. Két tésztadarabot sodorjunk hengerré, majd a végeit enyhén összenyomkodva csavarjuk össze. A harmadik tésztadarabot felezzük meg, sodorjunk belőle két vékonyabb hengert, csavarjuk össze. Sütőpapírral bélelt kerek tortaformába vagy hőálló tálba tegyük a vastagabb hengert, majd a tetejére körkörösen helyezzük a vékonyabb fonatot.
Kenjük le az egészet a felvert tojással majd toljuk az 50 fokos sütőbe. A sütő aljára egy hőálló tálba tegyünk vizet és ebben a gőzben kelesszük a duplájára. Kb. 50-60 perc. Utána vegyük ki és kenjük le ismét tojással és szórjuk meg egy csomag vaníliás cukorral.  A sütő hőfokát tekerjük fel 200 fokra, tegyük vissza a kalácsot és süssük 10 percig, majd a hőfokot levéve 180 fokra kb. 30-35 perc alatt süssük szép aranybarnára. A vizes tálat nem vesszük ki. Ha a teteje nagyon pirulna, egy fehér papírral, vagy alufóliával fedjük le, és úgy süssük tovább. Rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük.




4 megjegyzés:

  1. Ez csodaszép lett:)Imádom a kalácsokat készíteni, na meg a gyömbért is.A formázásod is nagyon klassz:)

    VálaszTörlés
  2. Trollanyu!

    Köszönöm. Mostanában én is nagyon belendültem, egyik kalácsot sütöm a másik után :-)

    VálaszTörlés
  3. Válaszok
    1. Köszönöm. És a gyömbértől nagyon különleges az íze is :-)

      Törlés